Hlavní obsah

Vládní průvan na ministerstvech stojí milióny na odstupném

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Desítky klíčových lidí z ministerstev po vládním průvanu už musely skončit. Odstupné odvolaným náměstkům většina resortů dát nechce. Místní rozvoj však pěti bývalým vedoucím zaměstnancům vyplatí do konce dubna dva milióny korun. Škodní neodcházejí ani náměstci z vnitra nebo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Budova ministerstva pro místní rozvoj

Článek

„V souvislosti s organizačními a personálními změnami na ministerstvu pro místní rozvoj bude (do konce dubna) vyplaceno odstupné celkem pěti zaměstnancům ve výši zhruba dva milióny korun. Vše v souladu s příslušnými ustanoveními zákoníku práce,“ uvedla na dotaz Práva mluvčí místního rozvoje Radka Burketová.

Není jasné, kolik z nich jsou náměstci a další vysocí činitelé resortu. V průměru si ale každý odvolaný úředník přijde na 400 tisíc korun. Všem úřad nabídl změnu pracovního zařazení, všichni ji však odmítli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Na odstupné mají nárok pouze vedoucí zaměstnanci, u kterých dochází k rozvázání pracovního poměru po odvolání z místa vedoucího zaměstnance v souvislosti se zrušením tohoto místa v důsledku organizační změny. Výše odstupného činí podle zákoníku práce trojnásobek průměrného výdělku,“ řekla Burketová.

Platy náměstků se na všech ministerstvech pohybují v průměru i s odměnami za hranicí sto tisíc korun. Přesnou výši platů Právu mluvčí ministerstev nesdělili. Výměna náměstků a výpovědní období, ve kterém berou plat, ačkoliv jsou doma, vyjde státní kasu na několik miliónů korun.

Statisíce díky smlouvě

Obdobně je na tom i vnitro. To sice žádné vedoucí pozice neruší, takže by ze zákona nemělo vyplácet odstupné, zaměstnance však kryje kolektivní smlouva, díky které získají tzv. odchodné. Jeho výše je odstupňovaná podle počtu odpracovaných let v resortu.

„Jediným náměstkem, resp. náměstkyní, které bude vyplaceno odchodné, je Miroslava Oliveriusová,“ sdělil Právu mluvčí vnitra Břetislav Oliva. Pracovní poměr Oliveriusové skončí až poslední den v květnu, poté získá odchodné ve výši čtyřnásobku průměrného výdělku.

Maximum ze svého odchodu vytěžil i bývalý náměstek vnitra a letitý šéf hasičů Miroslav Štěpán, kterého na úřad přivedl až Rusnokův ministr Martin Pecina (SPOZ). Ačkoliv byl Štěpán odvolán novým šéfem resortu Milanem Chovancem (ČSSD) už v polovině února, výpověď převzal až poslední den v březnu.

Dvouměsíční výpovědní lhůta mu tak poběží až od prvního dubna. Jelikož kvůli překážce na straně zaměstnavatele nemůže vykonávat svou bývalou práci náměstka (místo je obsazeno jeho nástupcem), užívá si tuto dobu v pohodlí domova. Až do konce května má jistý příjem.

Kolektivní smlouva zajistila zlatý padák i třem náměstkům z obrany: Liboru Tejnilovi, Liboru Karáskovi a Lence Ptáčkové Melicharové. Ačkoliv všichni odmítli nabídku jiného pracovního místa, získají odchodné ve výši trojnásobku průměrného měsíčního platu. Výpovědní lhůta jim běží do konce dubna, prozradil Právu mluvčí resortu Jan Pejšek.

Nabídka jiné pracovní pozice je podle advokáta na pracovní právo Víta Samka běžný postup, jak se zbavit nepohodlných náměstků, a přitom se vyhnout vyplácení odstupného. „Odstupné náleží skutečně jen v případě, že dojde ke skončení zaměstnání z důvodu organizační změny. Pokud místo není zrušeno a zaměstnanec může být převeden na jinou práci, odstupné se nevyplácí,“ řekl Právu.

Z náměstka poslancem

Ne všechna ministerstva jsou však ke svým bývalým zaměstnancům štědrá. Peníze na rozloučenou nepošlou úředníkům ministerstva životního prostředí, zdravotnictví ani financí.

Odvolaným náměstkům nabídla v rámci úřadu jiné pracovní pozice. Většinou je odmítli, stejně jako bývalý náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

„Měl jsem nastoupit na pozici referenta v legislativním odboru. To jsem však odmítl a dohodl se, že po dvouměsíční výpovědní lhůtě skončím,“ objasnil Právu.

Pracovní poměr mu skončí posledního dubna. Ačkoli výpověď dal sám, a odstupné mu tudíž nenáleží, ani on neprodělal. V současné době čerpá totiž mimořádné „prázdniny“. Kvůli překážce na straně zaměstnavatele nemůže vykonávat svou starou práci náměstka, a je tudíž doma, ale bere plat.

Nové zaměstnání shánět zřejmě nemusí. Za TOP 09 a Starosty kandidoval v říjnu do Sněmovny, a i když nebyl zvolen, koncem května mu své dveře nejspíš stejně otevře. Je totiž prvním náhradníkem za Stanislava Polčáka, který se teď zase pro změnu uchází o post europoslance a je jedničkou kandidátky. Plíšek má tak postup do Sněmovny takřka zajištěn.

Služební zákon přinese změnu

Připravovaný služební zákon se sice nevztahuje na pozice náměstků, přesto se významně dotkne jejich příjmu.

„Chceme, aby bylo zabráněno nepřiměřeným odměnám, náměstci nebudou mít smluvní platy, odměny budou limitovány procentem ze základního platu a logicky by se tím omezilo i odstupné, které se vyplácí,“ šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) pro Právo.

„Zákon o státní službě se týká především úředníků, nikoli politických funkcí náměstků. Na té části zákona, která se týká odměňování, ještě pracujeme. Musí se najít politická shoda,“ ministr pro lidská práva a šéf legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD) pro Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám