Hlavní obsah

Rybáře začíná trápit málo vody

Právo, Vladimír Vácha

Nedostatek vody zatím sportovní rybáře na většině jihočeských revírů neomezí, na některých místech jim ale může, jak připustil hospodář Jihočeského územního svazu Českého rybářského svazu Milan Hladík, ztížit přístup k vodě.

Foto: Vladimír Vácha , Právo

Sportovní rybáři se už nemohou dočkat pstruhové sezóny.

Článek

„Zatím jsme omezili chytání v jediné lokalitě, a to na Lipně u Hůrky, kde se kvůli snížené hladině jezera vytvořila laguna a bylo by nefér zde chytat. Chybějící voda má však logicky negativní dopad na ryby, neboť pro ně je samozřejmě lepší, pokud jí je v nádržích a korytech více,“ konstatoval před nadcházejícím začátkem pstruhové sezóny Hladík. Ta začíná už ve středu 16. dubna.

Přesto by letošní rok měl být pro sportovní rybáře na jihočeských vodách úspěšný. Do zdejších revírů bylo vysazeno třiadvacet druhů ryb za 28 miliónů korun.

„Během letošního roku, ještě před zahájením pstruhové sezóny, jsme vysadili už dalších třicet tisíc kusů především pstruha duhového, potočního a sivena a do Lipna kolem sto metráků kapra,“ upřesnil technik svazu Tomáš Kepr.

Mistrovství světa v muškaření

Podle něho se na pěkné úlovky a krásné zážitky u vody mohou sportovní rybáři letos těšit zejména na horním toku Vltavy, kde územní svaz vysadí více dravých pstruhových ryb v souvislosti s mistrovstvím světa v muškaření, které se uskuteční od 27. května do 1. června ve Frymburku.

Pro závody jsou vybrány dva vltavské revíry pod Lipnem směrem k Rožmberku. Vzhledem k nezbytnému tréninku závodníků obohatí Vltavu od Lipna až po Krumlov mnohem více ryb než v minulých letech.

„Určitě si zde proto chytání užijí i naši rybáři po mistrovství světa,“ zdůraznil Hladík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám