Hlavní obsah

Sobotka zkritizoval český euroskepticismus, opřel se i do Klause

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vystoupil na pátečním setkání evropských socialistů s názvem V Evropě rosteme společně. Před předsedou frakce Socialistů a demokratů v EP Hannesem Swobodou a několika desítkami dalších příznivců si v Národním domě na Smíchově postěžoval na český euroskepticismus, na kterém podle něj nese svůj díl i exprezident Václav Klaus.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka na úvod prohlásil, že se jeho nová vláda snaží už tři měsíce vypořádat s dědictvím, které po sobě zanechaly pravicové vlády.

Poznamenal také, že krátce před květnovými volbami do Evropského parlamentu jsou lidé v České republice mnohem skeptičtější vůči tomu, co mohou čekat od Evropské unie. Přitom při vstupu Česka do EU před deseti lety byl názor zcela opačný, připomněl. „Teď po deseti letech zjišťujeme, že řada lidí přemýšlí, jaká je vlastně budoucnost tohoto projektu,“ řekl.

Vinu na tomto stavu podle něj nesou minulé pravicové vlády a prezidentské období Václava Klause. „Je to dědictví euroskeptických vlád, je to dědictví krajně euroskeptického prezidenta Václava Klause, který byl prezidentem České republiky deset let, a to je velmi dlouhá doba,“ uvedl.

Sociální demokraté mají podle něj přesto velkou šanci ve volbách uspět, a prosadit tak myšlenku sociálního státu. V případě úspěchu bude podle něj nutné podpořit střední třídu, odstranit skrytou chudobu penzistů a rodin s dětmi a zamezit tomu, aby do daňových rájů odtékaly peníze, jež by se jinak daly použít právě na pokrytí výdajů na služby sociálního státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám