Hlavní obsah

Exekuce se mají vyjasnit, ČSSD navrhuje širší seznam nezabavitelných věcí

Seznam věcí, které by nepodléhaly zabavení v exekuci, by se mohl rozšířit, navrhují poslanci ČSSD. Mezi nezabavitelnými věcmi by mělo být obvyklé vybavení domácnosti - stůl, postel, kuchyňská linka, lednička, sporák, ale také ryze osobní věci, například snubní prsteny či dětské hračky. Sněmovna by novelu občanského soudního řádu měla dostat v příštím týdnu, pak ji projedná vláda.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Exekutoři by podle návrhu předlohy mohli zabavovat jen věci, jejichž zpeněžení může skutečně posloužit k úhradě dluhu, ale jejichž zabavení nesníží důstojnost dlužníka. Zatímco nyní nesmějí zajistit například běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti, novela by jasně stanovila, že za vybavení se pokládá postel, stůl, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo, peřiny a ložní prádlo.

Exekutor by nově nesměl zabavit studijní a náboženskou literaturu, dětské hračky a jiné věci, které nejsou zjevně dražší než 1000 korun. Ke snubním prstenům a podobným předmětům by norma výslovně přidala písemnosti osobní povahy a obrazové a zvukové záznamy, které se týkají dlužníka nebo jeho rodiny.

Exekuce nesmí být likvidací dlužníka

"Zabavování věcí, jejichž prodejem nelze získat potřebné prostředky k úhradě dluhu, nemá opodstatnění. Smyslem exekuce je zaplacení dluhů věřiteli, nikoliv úplná likvidace nebo šikana dlužníka, jeho dětí či rodičů," podotkl předseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). S žádostí o podporu předlohy chce oslovit i poslance dalších stran.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc

V zákoně by jako nezabavitelné zůstaly zdravotnické potřeby důležité pro dlužníka nebo člena jeho domácnosti, peněžitá hotovost do výše dvojnásobku životního minima a zvířata, která nemají hospodářský význam a slouží jako společník.

Humanizaci exekucí podpořila Česká asociace věřitelů, která vznikla koncem loňského roku a vede ji někdejší náměstek ministra spravedlnosti a exposlanec ODS Pavel Staněk. Změna podle tiskové zprávy asociace ale nesmí ohrozit vymahatelnost práv věřitelů.

Asociace připravila vlastní návrh. Tvrdí například, že nezabavitelné věci z domácnosti by měly být blíže určeny. "Určitě je rozdíl v tom, jestli někdo obědvá u stolu, jehož hodnota je zanedbatelná, nebo na kusu starožitného nábytku v hodnotě desítek tisíc korun," uvedl Staněk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám