Hlavní obsah

Hudeček pozval zástupce Kyjeva do Prahy

Právo, trj

Pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) pozval do Prahy úředníky kyjevského magistrátu. Stalo se tak na páteční schůzce s pověřeným kyjevským starostou Volodymyrem Bondarenkem. Hudeček se v Kyjevě účastní bezpečnostního fóra. Pozvánka zatím zahrnuje deset lidí. S palčivými otázkami energetiky a plynu, Praha podle Hudečka poradit Kyjevu sama nedokáže. Doporučuje mezinárodní spolupráci se Západem.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) s pověřeným kyjevským starostou Volodymyrem Bondarenkem

Článek

Hudeček tak odpověděl na Bondarenkovu poznámku o nesouměřitelné síle Ruska a Ukrajiny. „Myslím, že situace je vážná nejen pro Ukrajinu, ale pro celou Evropu,“ řekl pověřený kyjevský starosta.

„V porovnání s Ruskem je opravdu každá armáda malá. Jde opravdu o začlenění a spolupráci s Evropskou unií a NATO,“ opáčil Hudeček. Podle něho lze navázat spolupráci mezi hlavními městy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Kontakt hlavního města s hlavním městem je nejlepší cestou, jak udělat předvoj pro vstup do těchto struktur,“ uvedl Hudeček. Podle něho by Praha Kyjevu mohla radit například s nástroji pro boj proti korupci.

„Myslím si, že Ukrajina správně pochopila, že se musí snažit o kontakty na všech úrovních,“ řekl primátor a dodal: „Kyjevská administrativa se velmi zajímá po úspory, diverzifikaci zdrojů.“

Ukrajinci se bojí ruské agrese

Bondarenko neskrýval ani obavy z opakující se hrozby možné ruské agrese. Připomněl, že fronta v 1. i 2. světové válce prošla skrz Ukrajinu dvakrát, pokaždé tam a zpět. „Doufáme, že teď se už nic takového nestane,“ uvedl kyjevský starosta.

Hudeček informoval o stavu zraněných z doby protestů proti někdejšímu prezidentovi Jamukovyčovi, kteří se léčí v Praze. Po kyjevském náměstí Nezávislosti (přezdívaném Majdan), na němž stále stojí stany obývané lidmi i barikády, se prošel.

Bondarenko už pravděpodobně nebude v ukrajinské delegaci, která by měla přijet do Prahy. Jeho mandát by měl skončit s volbou nového kyjevského starosty. Ta se koná spolu s prezidentskými volbami na konci května.

Žhavým kandidátem na prvního muže ukrajinské metropole je Vitalij Kličko, Hudeček se s ním má sejít v pátek odpoledne. Ukrajinci velmi kvitovali už dřívější Hudečkovo vyjádření ke kdysi chystané návštěvě Viktora Janukovyče v Praze. Hudeček řekl, že Janukovyč který byl v té době ještě u moci, není v Praze vítán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám