Hlavní obsah

Zeman je pro preventivní zastrašení Ruska

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v pátek na konferenci věnované 10. výročí vstupu ČR do Evropské unie vyslovil pro preventivní akce, které by odradily Rusko od anexe dalších částí Ukrajiny. Prevence je podle něj levnější a účinnější než sankce a nicneříkající deklarace typu „tytyty, bububu“.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman na konferenci Česko očima Evropy, Evropa očima Česka, která se uskutečnila k 10. výročí vstupu České republiky do Evropské unie.

Článek

„Jsem pro účinné a velmi razantní, v mnoha případech i preventivní akce, protože prevence je vždy levnější než následné hašení požáru. Věřím, že EU i NATO najdou odvahu k tomu, čemu se někdy říká deterrence (zastrašování – pozn. red.). Právě proto, aby se dějiny neopakovaly a vzniku řetězové reakce bylo zabráněno,“ uvedl prezident.

„Krym je ztracen,“ připustil Zeman s tím, že území však historicky nikdy Ukrajině nepatřilo. Zároveň zopakoval varování před řetězovou reakcí, která by mohla nastat v okamžiku, kdy by Rusové uskutečnili anexi na východní Ukrajině.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Eskalace napětí by v takovém případě hrozila v Podněstří či v Moldávii, kde má Rusko rovněž své zájmy. Zeman připodobnil řetězovou reakci ke sněhové kouli, která by se jen těžko dala zastavit.

Odmítl rovněž sankce vůči Rusku. Pomohl si příměrem ke Kubě, která čelila sankcím čtyři desítky let, a přesto v zemi stále vládl prezident Fidel Castro.

„Vydat prázdnou, nicneříkající deklaraci typu bububu, tytyty, a nic více, by znamenalo diskreditaci EU,“ konstatoval Zeman, který se svým názorem seznámil jak šéfa NATO, tak předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze.

Sobotka zastrašování odmítá

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má za to, že „situace na Ukrajině nemá vojenské řešení”. Zároveň řekl, že je proti zastrašování Ruska kvůli Ukrajině.

V případě další eskalace napětí by zpřísnil sankce vůči Rusku. „Nemyslím si, že bychom měli harašit zbraněmi, že teď je čas, aby duněly válečné bubny,” řekl Sobotka, který nechce vznik další železné opony a nové studené války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám