Hlavní obsah

Neúspěšný politik Vlček dělá Sobotkovi poradce. Má 450 na hodinu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Když neprší, aspoň kape. Někteří vysloužilí politici neváhají přijmout nenápadné posty externích poradců členů vlády. Zpravidla pracují jen na částečný úvazek, ale každá koruna dobrá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloslav Vlček

Článek

Třeba nový poradce premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), někdejší šéf dolní parlamentní komory soc. dem. Miloslav Vlček coby poradce přes parlament má s Úřadem vlády podepsanou smlouvu o poskytování poradenských služeb s hodinovou sazbou 450 Kč. Ale při devadesáti nasmlouvaných hodinách měsíčně si může účtovat až 40 500 korun. Jeho smlouva je dostupná na stránkách Úřadu vlády.

Vlček, který se do prostředí Sněmovny vrací v jiné roli po čtyřech letech, Právu své angažmá na Úřadu vlády potvrdil. „Pracuji na živnostenský list, ostatní poradci mají pracovní úvazek,“ řekl.

Vlčkovým úkolem je příprava podkladů k jednání Sněmovny a také zajišťování dalšího servisu pro předsedu vlády a jeho návštěvy. „Půjde o služby poskytované v průběhu jednání Sněmovny,“ uvedl Vlček. Jeho smlouva má platnost po dobu, kdy bude Sobotka ve funkci premiéra.

Předsednictví dolní komory opustil těsně před koncem volebního období, v dubnu 2010, kdy se na nátlak straníků vzdal funkce i mandátu. Důvodem byly informace, podle kterých měl porušit zákon o praní špinavých peněz, když vracel asistentovi milión v igelitce v hotovosti.

Špidla platy neodtajní

Vlček se v roce 2012 neúspěšně pokoušel o návrat do politiky kandidaturou do Senátu. Loni po nominaci do Senátu měl našlápnuto také do funkce inspektora Úřadu pro ochranu osobních údajů. Nakonec ale z této příležitosti sám vycouval poté, co se prezident Miloš Zeman nechal slyšet, že by ho nejmenoval kvůli absenci odborné kvalifikace pro danou funkci.

Příjmy většiny premiérských poradců však zůstávají nadále zahaleny tajemstvím. Patří mezi ně ti, kteří spadají pod Sobotkova šéfporadce Vladimíra Špidlu.

„Lidé z týmu, který mám na starost, mají pracovní smlouvu, a tudíž se na ně vztahuje ochrana osobních údajů,“ vysvětlil Právu Špidla. Proto podle něj nejsou tyto údaje veřejně přístupné.

Špidla tím narážel na 34 poradců, které před měsícem představil. Většinou pracují na poloviční úvazek, někteří zcela zadarmo. Špidla tehdy uvedl, že celkové mzdové náklady na celý jeho tým budou zhruba 480 tisíc měsíčně, což má být o polovinu méně než za dob Nečase.

Za Nečase bylo lépe

Na stránkách Úřadu vlády jsou i informace o proplacených částkách pro někdejší Nečasovy poradce: exposlance ODS Tomáše Hasila nebo ekonomického experta z VŠE Jana Pavla.

Hasil za zhruba tři roky svého působení v roli externího poradce přes kulturu, média a mediální zákony inkasoval 1 662 500 korun, Pavlovi za externí poradenskou činnost „v oblasti agendy předsedy vlády“ bylo proplaceno 1 323 750 Kč.

Ještě přede dvěma měsíci na tom byl vůbec nejlépe hlavní vědecký poradce premiérů Petra Nečase (ODS) a Jiřího Rusnoka, profesor Cambridgeské univerzity Rudolf Haňka. Ten měl smlouvu na osmdesátihodinový měsíční úvazek s odměnou 110 tisíc korun.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poloprázdný jednací sál Sněmovny

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jednací místnost Senátu před hlasováním o Lisabonské smlouvě

Haňkovi úřad vyplatil od srpna 2012 do konce roku 545 875 Kč, v roce 2013 za Nečase dostal 691 935 korun, za Rusnoka 539 tisíc a za letošek 220 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám