Hlavní obsah

Účetnictví hnutí ANO zpracovala zaměstnankyně Agrofertu

Praha

Účetnictví hnutí ANO za loňský rok zpracoval Agrofert, respektive jeho zaměstnankyně. Ve čtvrtek to sdělil šéf hnutí ANO a majitel Agrofertu Andrej Babiš. Problém v možném příliš úzkém propojení politické strany a firmy nevidí, uvedl. Kvůli Agrofertu se přitom nedávno dostal do střetu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

"Účetnictví hnutí ANO zpracovávala Ing. Procházková z Agrofertu dodavatelsky na základě uzavřené smlouvy o vedení účetnictví, stejně jako je tomu i v případě jiných klientů," uvedl ministr financí.

Problém v tom nevidí, protože "paní Procházková to dělá skoro tři roky a je garantem průhlednosti a správnosti účetnictví," poznamenal. Účetnictví pak auditovala mezinárodní společnost Ernst & Young.

Podle webu společnosti, jejímž je Babiš jediným vlastníkem, je Petra Procházková šéfkou finanční divize Agrofertu. Je také členkou představenstva.

Kvůli možnému střetu zájmů ve funkci ministra financí se Babiš, který opakovaně říkal, že chce stát řídit jako firmu, stal několikrát terčem kritiky. Naposledy se na konci března nechal Sobotka slyšet, že by nejčistším řešením bylo, kdyby Babiš ukončil své podnikání a věnoval se jen politice. [celá zpráva]

Jinak se podle něj musí vyvarovat střetu zájmů. Babiš na to opáčil, že už nepodniká a je jen majitelem Agrofertu. Vyjádřil také přesvědčení, že Sobotka netuší, co to je podnikat.

Reklama

Výběr článků

Načítám