Hlavní obsah

Kalousek chce sjednotit řízení státních podniků pod ministerstvo průmyslu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanecký klub TOP 09 v čele s Miroslavem Kalouskem podal do Sněmovny návrh zákona o působnosti ministerstva průmyslu a obchodu, kterým chce zefektivnit řízení podniků s majetkovou účastí státu. Ty by totiž nově měl na starost právě ministr průmyslu a obchodu.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Poslanci si od návrhu slibují zejména zvýšení efektivity u zmíněných společností. Zásadní význam má mít předloha zejména u těch firem, u kterých má stát své strategické zájmy, jako je ČEZ nebo Lesy ČR. „Jde o to, sjednotit to pod jednu odpovědnost, pod jedno řízení,“ prohlásil.

Podle TOP 09 by mělo být ve vládě vedle silného ministerstva financí, které je zodpovědné za rozpočet, také silné „ministerstvo hospodářství odpovědné za konkurenceschopnost a hospodářský růst“.

„Prvním krokem k tomuto cíli je jednotné řízení a odpovědnost za hospodaření všech podnikatelských subjektů ovládaných státem, tedy akciových společností s majetkovou účastí státu, státních podniků a národního podniku,“ uvedl Kalousek.

Odmítl, že by novela cílila jmenovitě na Andreje Babiše, jemuž Kalousek vytýká střet zájmů. Dokládá to tím, že taková předloha vychází z volebního programu TOP 09 schváleného ještě před tím, než Babiš do čela ministerstva financí usedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám