Hlavní obsah

Ve vládní koalici hoří další spor: služební zákon

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

V koalici se rozhořel další spor – o podobu zákona o státní službě. Ačkoli se měsíce rodila jeho podoba, na úterní koaliční jednání přinesl ministr pro lidská práva Jiří ­Dienst­bier (ČSSD) svou verzi sepsanou do paragrafů, která se však výrazně odlišuje od té, na níž byla dosud shoda ČSSD, ANO i lidovců. A to nezůstalo bez odezvy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Proti této podobě se včera ostře ohradily KDU-ČSL i ANO. A zaskočen byl i jeden z předkladatelů původního návrhu Jeroným Tejc (ČSSD).

Nejhlasitěji protestovali lidovci. Podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) by zákon „znamenal koncentraci úřednické moci téměř v podobě ÚV KSČ“. Uvedl to na včerejší tiskové konferenci.

Návrh dává politickou moc úředníkům

Jak uvedl Bartošek, předložená verze předává politickou moc úředníkům, nevytváří ale jasná pravidla pro fungování státní správy a její odpolitizování. Postrádá také jasné stanovení, kterých institucí a kolika úředníků se bude zákon týkat, a výpočet, kolik to bude stát.

Šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek považuje Dienstbierův postup za špatný. „Pracovali jsme na koaliční představě, jak změnit návrh zákona, který leží ve Sněmovně, a teď je tu najednou jiný. To musí projednat koaliční rada,“ řekl Právu.

Stejného názoru je i Tejc. „Vnímal jsem to tak, že jsme již téměř dohodnuti a zbývá dořešit několik detailů. Jiří Dienstbier připravil svou verzi, jak on připomínky z diskuse vnímá, nicméně je třeba, aby s ní souhlasili koaliční partneři a také předkladatelé, tedy i já,“ řekl Právu.

Dienstbierovu verzi odmítl komentovat s tím, že si to nejprve musejí vyjasnit v soc. dem. „To, že teď není shoda, nám komplikuje časově situaci, ale nevidím to jako fatální věc. Pro mě je důležitější kvalitní zákon než to, kdy bude přijat,“ dodal.

Lidovci i ANO jsou přesvědčeni, že Dienstbierova verze se musí předělat. Proto nad služebním zákonem opět příští týden zasednou expertní týmy.

Ministři jen figurkou?

Podle lidovecké náměstkyně ministra vnitra Moniky Pálkové není možné, aby ministr měl svázané ruce při výběru svých nejbližších spolupracovníků a nemohl svůj úřad po věcné stránce řídit. Lidovci se obávají, že by se ministr stal figurkou. Měl by proto mít možnost nominovat do komise, která bude vybírat státní úředníky, svého člověka.

„Nelze, aby úředníky vybírali zase jen úředníci, bez vlivu ­po­litické reprezentace,“ řekla ­Pál­ková.

KDU-ČSL také chce mj. prosadit, aby úředníci, kteří mají malé školáky, mohli pracovat buď z domova, nebo aby jim byl umožněn částečný úvazek nebo flexibilní pracovní doba. Změnit by se měl i poměr platu a odměn ve prospěch platů. Vzdělávání úředníků je podle lidovců „za trest“ a nezajišťuje stabilizaci státní správy.

Reklama

Výběr článků

Načítám