Hlavní obsah

Zdravotnictví je černá díra, přitakal Zeman Babišovi

Prezident Miloš Zeman ve středu podpořil ministra financí Andreje Babiše (ANO). Nejprve jej pochválil za dohodu s NWR a následně mu dal za pravdu v názoru, že české zdravotnictví je černá díra na peníze. Babiš je ve sporu s představiteli ČSSD kvůli subvenci, která má nemocnicím nahradit výpadek příjmů ze zrušených regulačních poplatků za pobyt v nemocnici.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman

Článek

"Zdravotnictví je černá díra, do které se sypou miliardy - to je ta nevyužívaná přístrojová technika, to jsou předražené léky," řekl Zeman v rozhovoru pro ČTK. V podobném duchu se o zdravotnictví nějaký čas vyjadřuje i vicepremiér Babiš.

Ten ministrovi zdravotnictví Svatopluku Němečkovi (ČSSD) nevěří a lituje, že jeho hnutí při povolebních vyjednáváních nezískalo resort péče o zdraví pro sebe.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kvůli Babišovi se v pondělí sešel krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů. Šéfa státní kasy vyzval, aby splnil slib a kompenzoval ze státního rozpočtu výpadek 2,1 miliardy korun po zrušení stokorunových poplatků v nemocnicích. [celá zpráva]

Zeman řekl, že koaliční smlouva pro letošní rok předpokládá kompenzaci tohoto výpadku zvýšením plateb za státní pojištěnce. "Rozpor vzniká v roce 2015, kde ministr zdravotnictví navrhuje kompenzaci už ve výši čtyř miliard korun. Já pana ministra zdravotnictví na jeho žádost v nejbližší době přijmu, budu s ním o této otázce jednat," řekl Zeman.

Komise k nákupu přístrojů je správný krok

Prezident se zároveň kladně staví k Němečkovu rozhodnutí obnovit komisi posuzující nákupy přístrojů do nemocnic. "Protože dneska máte super drahá zařízení, která v nemocnicích pracují dvě tři hodiny denně," uvedl prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček poskytl rozhovor deníku Právo.

Prezident "velice oceňuje", že Němeček odvolal šéfa SÚKL Pavla Březovského. Důvodem ministrova kroku byla nespokojenost s řízením ústavu, zejména v oblasti cen a úhrad léků. Němeček Březovskému také vytkl nedostatky v dozorových činnostech a nedostatečnou kontrolu nakládání s veřejnými prostředky.

Lidská práva nemají být stopkou obchodu

Prezident pokračoval i v kritice české ekonomické diplomacie. Zopakoval názor, že by ČR měla ekonomické kontakty rozvíjet i se státy, které mají problémy s dodržováním lidských práv. Zeman je pro rozvoj obchodu.

Měli bychom (s nimi) obchodovat stejnou měrou a měli bychom upozorňovat na porušování práv
prezident Miloš Zeman o obchodu se zeměmi nedodržujícími lidská práva

"Nejsem spokojen s tím, jak probíhá skutečná ekonomická diplomacie. Jak se snažíme dobýt nové trhy, jak se občas objevují naprosto nesmyslné překážky, ať už celní, vízové nebo jakékoli jiné. Politika by měla být odstraňováním bariér," uvedl Zeman.

"Myslím si, že ekonomickou diplomacii je třeba sjednotit a odstranit některé ideologické překážky, které jí brání," dodal prezident, který na počátku března vyvolal diskuse svým výrokem, že Česká republika by neměla ohrožovat vývoz a investice tuzemských firem například v Uzbekistánu či Íránu přehnaným důrazem na ochranu lidských práv.

Ve středu zopakoval, že podporuje obchodování i s těmito zeměmi, kterým mezinárodní společenství vytýká porušování lidských práv. "Měli bychom (s nimi) obchodovat stejnou měrou a měli bychom upozorňovat na porušování práv," soudí Zeman, podle něhož česká ekonomická diplomacie potřebuje "ideologickou diverzi".

Reklama

Výběr článků

Načítám