Hlavní obsah

Vláda schválila růst důchodů

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Důchodci si v brzké době finančně polepší, penze v příštím roce průměru vzrostou o 205 korun. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) ve středu odsouhlasila vláda. Novinkám to potvrdila Marksová i premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou Tominovou

Článek

„Vláda schválila návrh dle koaliční smlouvy plus nad rámec koaliční smlouvy pro rok 2015,“ řekla Novinkám ministryně Marksová.

Penze se tak nově mají valorizovat o celou inflaci a třetinu růstu reálných mezd, v příštím roce pak mají ještě vzrůst. „V roce 2015 bude mimořádně valorizace o něco vyšší, v průměru v příštím roce penze vzrostou o 205 korun,“ řekl Novinkám premiér Bohuslav Sobotka.

„Jsem rád, že tak alespoň zčásti napravujeme dluh ve vztahu k důchodcům, který tu zůstal po Nečasově vládě,“ neodpustil si výtku směrem k předešlému kabinetu.

Rozpočet s valorizací počítá

S návrhem nakonec souhlasil i ministr financí Andrej Babiš. Ten v minulých dnech pro Novinky uvedl, že v případě valorizace alespoň existuje jistota, že se peníze dostanou k důchodcům, zatímco v případě zdravotnictví, které dlouhodobě kritizuje kvůli neprůhlednosti, nebývá jisté, kde peníze skončí.

S valorizací počítá i návrh rozpočtu, který ve středu Babiš představí kolegům na koaliční radě po jednání vlády. [celá zpráva]

Letošní valorizace činila v průměru jen 45 korun, loňská 137 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám