Hlavní obsah

Zeman vysekl Babišovi poklonu: S Paskovem se mu podařil mistrovský kousek

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman ve středu ocenil dohodu, kterou v pondělí oznámil ministr financí Andrej Babiš (ANO)spolu s představiteli těžařské společnosti NWR. Podle Zemana je dojednané prodloužení těžby na dole Paskov do roku 2017 „mistrovským kouskem”.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Myslím si, že panu Babišovi se podařil mistrovský kousek, a chtěl bych mu blahopřát k jeho vyjednávacímu umění,” uvedl Zeman k dohodě, podle níž by měla těžba v dole pokračovat o rok déle, než se původně hovořilo, a stát by zaplatil na sociálním programu pro horníky pouze 600 miliónů korun namísto 1,1 miliardy. To navrhoval ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), jehož plán Babiš odmítl.

Zeman v neděli v hovorech z Lán označil plán ministra průmyslu za bezradnost. „Dát panu Bakalovi další miliardu korun je projev bezradnosti státu. V předloňském roce se vyplatilo v tomto podniku šest miliard dividend,“ prohlásil prezident s odkazem na spolumajitele společnosti OKD Zdeňka Bakalu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman, který ve středu opakovaně kritizoval i agenturu CzechInvest, dodal, že ta má díky dohodě o rok více času přivést na sever Moravy nového investora.

Ministr Mládek v úterý upozornil, že dohoda ještě není definitivně uzavřena a je třeba vyřešit změnu kompenzací pro NWR pro případ, že by došlo k dalšímu poklesu cen uhlí.

Na středečním jednání vláda dle informací ČTK jednání o tomto bodu přerušila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám