Hlavní obsah

ČSSD se nechce smířit s odvoláním Dohnala, mimořádně se sejde bezpečnostní výbor

Novinky, Václav Lang
Praha

Odvolání šéfa Vězeňské služby (VS) Petra Dohnala ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) nenechává klidné některé sociální demokraty. Například šéf sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD) je touto situací znepokojen a svolal kvůli ní na pátek mimořádné zasedání výboru.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalý ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal ukazuje rozhodnutí o svém odvolání.

Článek

„Jako člen podvýboru pro vězeňství v minulém volebním období a jako předseda výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se pravidelně pracovně setkávám s příslušníky Vězeňské služby ČR na všech úrovních. V nedávné době se mně jeden příslušník VS ČR zeptal, zda ČSSD plánuje výměnu generálního ředitele vězeňské služby. Někteří ředitelé věznic totiž byli osloveni s dotazem, zda by nechtěli funkci generálního ředitele zastávat. Musím konstatovat, že personální destabilizace dalšího bezpečnostního sboru by byla zcela nevhodná,“ napsal nedávno Váňa na svém webu.

Přestože jej prý předseda vlády ujišťoval, že se nechystá odvolání šéfa věznic, ani neexistují výhrady k jeho činnosti, ministryně Válková nedávno zasáhla a Dohnala odvolala. Údajně v souvislosti s výsledky kontroly, která se zabývala hospodařením se státním majetkem a zajišťováním spisové služby na generální ředitelství Vězeňské služby.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Válková prý ztratila důvěru v to, že by byl Dohnal schopný řádně vykonávat svou funkci i navrhnout a realizovat reformu vězeňství.

Sejde se s ním i Sobotka

S těmito důvody ale Váňa nesouhlasí, a proto svolal mimořádnou schůzi výboru, na kterou pozval jak Dohnala, tak Válkovou.

Podle serveru Česká justice mu vadí i to, že Válková slíbila členům výboru, že s nimi celou situaci před případným odvoláním Dohnala projedná, což se ale nestalo.

„Dostali jsme se do mimořádně nebezpečné situace analogické s Policejním prezídiem, kdy reálně hrozí, že budeme mít dva generální ředitele Vězeňské služby. Ten problém je zcela zbytečný, nesmyslný a velmi velký,“ řekl Váňa serveru.

S Dohnalem se chce už ve čtvrtek sejít také premiér Bohuslav Sobotka. Už v úterý to sdělil novinářům. Chce si vyslechnout stanovisko odvolaného ředitele. „Vzhledem k tomu, že pan Dohnal protestuje proti způsobu, jakým byl odvolán, tak bych si rád poslechl jeho stanovisko," řekl Sobotka.

Babiš za Válkovou stojí

Kritika činnosti ministryně Válkové se v posledních době množí. Naposledy volali někteří politici po jejím odvolání, když v jednom z rozhovorů zlehčovala situaci v Československu za Protektorátu. [celá zpráva]

Její stranický předseda a vicepremiér Andrej Babiš se za ni ale v úterý postavil a novinářům řekl, že neuvažuje o její výměně v postu ministryně spravedlnosti.

Reklama

Související články

Ředitelé věznic se postavili za Dohnala

Několik desítek ředitelů věznic poslalo politikům otevřený dopis, v němž se zastávají generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala. Řízení o jeho...

Výběr článků

Načítám