Hlavní obsah

Armáda může poslat do Středoafrické republiky až 250 vojáků

Praha

Armáda může vyslat na území Středoafrické republiky až 250 vojáků, kteří byli již v pohotovosti pro misi v západoafrickém Mali. Uvedl to v úterý náčelník generálního štábu Petr Pavel. O vyslání českých vojáků do chystané operace OSN ve Středoafrické republice požádal minulý pátek v Praze generální tajemník organizace Pan Ki-Mun.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci na misi v Afghánském Wardaku. Archivní snímek

Článek

V návrhu mandátu pro nasazení v zahraničních operacích počítal generální štáb s vysláním až 250 vojáků do mise MINUSMA na území afrického Mali. Operace OSN ale už byla naplněna vojenskými kapacitami jiných států.

"Pro nás logicky by se dalo říct, že to, co jsme byli schopni nabídnout do mise MINUSMA, bychom měli být schopni nabídnout do mise ve Středoafrické republice," řekl v úterý Pavel.

Středoafrickou republikou zmítají násilné střety mezi křesťany a muslimy. Už si vyžádaly stovky obětí a téměř milión lidí vyhnaly z jejich domovů.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je žádost generálního tajemníka OSN nová a je nutné ji zvážit. "Je potřeba k tomu mít závazné stanovisko ministerstva zahraničních věcí, závazné stanovisko - a to se teď vypracovává - generálního štábu. A až tohle budu mít pohromadě, tak předložím nějaký návrh vládě," řekl na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně Stropnický.

Pokud možno bez vrtulníků

V souvislosti se zvažovaným nasazením v misi OSN v Mali se hovořilo o možnosti vyslat do oblasti i české dopravní vrtulníky. Armáda je však nyní k jejich případnému poskytnutí pro účely chystané operace ve Středoafrické republice spíše zdrženlivá.

"Technicky je to možné. Na druhou stranu máme zkušenost s nasazením vrtulníků v Afghánistánu. Víme, co nás to stálo úsilí a finančních prostředků. Takže nasazení vrtulníků bychom zvažovali skutečně velice opatrně a detailně," řekl Pavel.

Vyslání vojáků závisí na postoji české vlády. Až po jejím souhlasu může armáda začít detailně plánovat případnou účast. Pan Ki-mun jednal s premiérem Sobotkou v pátek. Ministerský předseda po rozhovoru s generálním tajemníkem OSN zadal ministerstvu obrany, aby věc posoudilo. [celá zpráva]

OSN by hradila veškeré náklady

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) podle svého resortu přislíbil, že možnost českého zapojení bez odkladu projedná s ministerstvem zahraničních věcí a generálním štábem armády.

Mise v africké zemi by se podle šéfa OSN mohlo celkem účastnit až 12 000 vojáků a policistů.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Členové křesťanské milice hlídkují u vesnice Zawa ve Středoafrické republice.

Světová organizace má pro mírovou operaci v současnosti 6000 afrických vojáků, 2000 francouzských a 1000 z EU, takže potřebuje zhruba další 3000. Pokud by Česko bylo součástí mírové mise OSN, hradily by mu Spojené národy veškeré náklady, uvedl Pan Ki-mun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám