Hlavní obsah

K misi ve Středoafrické republice jsou politici opatrní, část z nich je ale pro

Novinky, Václav Lang
Praha

Čeští politici jsou k vyslání vojáků do mise OSN ve Středoafrické republice zatím zdrženliví. Množí se ale názory, že by se Česko mělo přidat. O zapojení české armády požádal minulý týden při návštěvě v Praze generální tajemník OSN Pan Ki-mun. V úterý náčelník generálního štábu Petr Pavel uvedl, že do mise by mohlo vyrazit 250 vojáků.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci na misi v afghánském Wardaku. Archivní snímek

Článek

„Domnívám se, že Česká republika musí přijmout zodpovědnost i mimo své hranice. To znamená, že pokud jsme požádáni OSN, tak je to věc, kterou by měla projednat vláda. My jsme k tomu eventuálně nakloněni,“ řekl Novinkám vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stejný názor zastává jeho spolustraník a místopředseda výboru pro obranu Ivan Gabal. „Samozřejmě bychom se měli zapojit, jsme součástí západního světa, byl tady generální tajemník OSN,“ uvedl.

Otázkou je podle něj to, zda je pro nás účast na misi ve Středoafrické republice technologicky a finančně zvládnutelná. „Ale ta mise je s mandátem OSN, tím pádem podle mezinárodního práva, a myslím si, že bychom měli plnit své mezinárodní závazky,“ dodal.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Středoafrická republika

Nic proti účasti českých vojáků v misi ve Středoafrické republice nemá ani předseda výboru pro obranu David Kádner (Úsvit). „V tuto chvíli neznám podrobnosti mise, pokud jsme osloveni Aliancí, tak jsem určitě pro. Každá mise je pro nás velkým přínosem,“ řekl Novinkám.

Bude to stát hodně peněz, varuje ANO

Opačný názor zastává Milan Brázdil z ANO, rovněž člen výboru pro obranu. Podle něj má Česká republika vynikající vojsko, co se týče chemického a zdravotnického zaměření, takže pokud by do tohoto rámce spadala i mise ve Středoafrické republice, byl by pro. Jinak ale ne. „Máme dost svých problémů – řešíme zadluženost, chybějící peníze v armádě,“ uvedl.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Střety mezi muslimy a křesťany ve Středoafrické republice stály životy stovek lidí. Přes milión dalších vyhnaly z domovů. Na snímku příslušnice křesťanských milicí ozbrojená mačetou.

„Můj dlouhodobý názor je, že bychom neměli příliš expandovat. Naše armáda by se měla věnovat spíše domácím problémům,“ myslí si Jeroným Tejc z ČSSD. „Na straně druhé pokud máme podpořit mezinárodní společenství, tak pod mandátem OSN a především tam, kde je to v souladu se zájmem Evropy. Pokud se týká této konkrétní akce, myslím si, že by spíše patřila k těm, o kterých bychom mohli uvažovat,“ připustil.

„Je to nepochybně otázka, která se musí zvážit z hlediska zahraničněpolitických cílů České republiky. Domnívám se, že Česká republika má plnit závazky, které vyplývají z mezinárodních smluv, a podílet se na různých typech misí. Jestli na této konkrétní, k tomu bych potřeboval více informací,“ uvedl pro Novinky předseda ODS Petr Fiala.

Premiér chce analýzu

Bohuslav Sobotka na dotaz Novinek zopakoval, že požádal ministra obrany Martina Stropnického, aby žádost Pan Ki-muna analyzoval a doporučil, jak by se Česko mělo zachovat. „Teď je otázka, zda máme síly a schopnosti na to, abychom podpořili takovouto misi,“ uvedl.

Sám by nechtěl předbíhat a počká si na vyjádření Stropnického, případně ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. „Velmi to záleží na schopnostech a kapacitách Armády České republiky, jakým způsobem bychom byli schopni přispět. První výkop je teď na ministrovi obrany,“ podotkl.

Foto: MSF

Muslimové prchají před anti-Balakou ze Středoafrické republiky do Čadu

Ten se nyní situací zabývá, na jednoznačné stanovisko je ale potřeba počkat. „Je to nová situace, je to nové prostředí, ve kterém na rozdíl od Mali nemáme nějaké výrazné know-how, ale je to určitě ke zvážení. V mezinárodním měřítku v případě misí začíná být někdy jaksi přetlak zájemců,“ odpověděl Stropnický na dotaz Novinek.

Nyní čeká na vyjádření ministerstva zahraničí a analýzu, která se vypracovává na Generálním štábu AČR. „Až tohle budu mít pohromadě, předložím nějaký návrh vládě,“ uzavřel ministr obrany.

Anketa

Jste pro to, aby se česká armáda zapojila do mise ve Středoafrické republice?
Ano
20,2 %
Ne
79,8 %
Celkem hlasovalo 4582 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám