Hlavní obsah

Ohledně OKD panuje mezi ministry shoda, na zdravotnictví se Babiš se Sobotkou nedohodli

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministři financí, zdravotnictví a průmyslu a obchodu se v úterý sešli s premiérem Bohuslavem Sobotkou, aby řešili problematické body, které v minulých dnech zapříčinily spory uvnitř koalice. Aktéři si vyjasnili situaci kolem OKD a věří, že mezi členy vlády panuje na toto téma shoda. Rozpory stále trvají v oblasti zdravotnictví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Vyměnili jsme si názory na OKD a myslím, že je tam shoda,“ hlásil po jednání ministr financí Andrej Babiš (ANO), který v pondělí vyjednal se společností NWR, že bude provozovat důl Paskov další tři roky a stát bude platit 600 miliónů na sociální program. [celá zpráva]

„Doufám, že to vláda podpoří, protože dnes je to de facto stejná dohoda, vylepšená o jeden rok prodloužení a o to, že nebudeme dávat peníze na sanace dolu v případě, že by byl uzavřen,“ upřesnil Babiš.

Vyloučil, že by se jednalo o politický problém. „Není to o tom, jestli je pan Mládek, nebo já lepší vyjednávač. Pan Mládek převzal dohodu Rusnokovy vlády, kterou vyjednal pan Ciencala, a mně se to povedlo vyjednat lépe. Je to moje profese, nejsem politik, ale celý život jsem obchodník a vyjednávač, a tak se to nějakým způsobem podařilo. Pevně doufám, že to nebude politický problém a nikdo se nebude snažit tuto dohodu nabourat,“ dodal.

Ve zdravotnictví rozpory

O otázce zdravotního pojištění nakonec ministři s premiérem nejednali, neboť Sobotka musel odjet. Sešel se s ním pouze Babiš, který jej informoval o svých argumentech, ale v trojici spolu s ministrem zdravotnictví spor neřešili. K tématu se vrátí vláda na středečním jednání.

Babiš nicméně trvá na tom, že by se ve zdravotnictví mělo více šetřit. „Stále mám názor, že už v minulém roce pan Kabátek oznamoval, že VZP je před zhroucením, nalily se tam velké peníze a v této chvíli pojišťovny mají 25 miliard na účtech, takže si myslím, že peníze nepotřebují,“ podotkl.

Premiérovi prý ukázal analýzy, na nichž je vidět, že v rámci zdravotnictví rostou hlavně náklady na lůžkovou péči. „Pan premiér to uznává, na druhé straně stále trvá na tom, abychom tam dali celé ty poplatky, a já říkám, že by bylo dobře, abychom také šetřili," řekl Babiš.

Vláda už kompenzace pro zdravotnictví jednou odhlasovala, podle Babiše ale došlo k nedorozumění, když on a ministři za ANO hlasovali o návrhu jako o plánu pro rok 2014, kdežto zbylí ministři jako o víceletém plánu.

Věří, že se dohodnou

Babiš nicméně věří, že se situace vyřeší na středečním jednání vlády. Stejně tak Svatopluk Němeček, který sice dorazil na Úřad vlády, ale s premiérem ani s ministrem financí nejednal. „Věřím tomu, protože je zájmem této vlády, aby se situace zklidnila aabychom si nevzkazovali věci přes média,“ řekl novinářům.

Do meziresortního řízení zároveň nedávno poslal neveřejný materiál, v němž čelí výtkám Andreje Babiše ohledně netransparentnosti zdravotnictví. V několika bodech řeší také to, jak ušetřit. „Je to materiál, který připravujeme pro vládu. Teď je v meziresortním připomínkovém řízení a předpokládáme, že příští týden ho oficiálně předložíme na vládu,“ řekl.

V dokumentu se ministr vypořádává i s výtkou ministra financí směrem k financování nemocničních lůžek. „Opatření je několik. Jedno z nich počítá právě s novou koncepcí následné a paliativní péče a se zkvalitněním této péče, aby se pacienti, kteří dneska zčásti leží na akutních lůžkách, mohli přesunout do péče následné,“ informoval Němeček.

Sobotka: ANO musí přestat problematizovat

Premiér Bohuslav Sobotka zopakoval, že je potřeba nahradit v první řadě výpadek ze zrušených zdravotnických poplatků. „Jsme na tom koaličně dohodnuti, teď je jen potřeba, aby ANO přestalo tuto dohodu problematizovat,“ řekl novinářům Sobotka.

„Sociální demokracie trvá na tom, aby výpadek poplatků byl kompenzován částkou 4,2 miliardy korun ročně, o kterou se zvýší platby státu za státní pojištěnce. Myslím si, že to může výrazně přispět ke stabilizaci zdravotnictví v naší zemi,“ uvedl.

Předpokládá, že se strany dohodnou už ve středu na jednání vlády nebo jejího předsednictva.

Co se týče situace v dolu Paskov, není podle něj celá situace jednoznačně dořešená. „Dohoda zatím není ukončena. Jak jsem byl informován, tak ještě některé důležité parametry nebyly dojednány. Pan ministr Mládek teď bude muset pokračovat v jednání se zástupci OKD, popřípadě NWR,“ prohlásil. „Ještě není zřejmé, jak dlouho bude těžba v dole Paskov prodloužena. Jak jsem byl informován, závisí to na cenách uhlí a tady zatím - pokud vím - žádný materiál a žádná dohoda připravena není. Takže bude potřeba ještě jednat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám