Hlavní obsah

Přestaňte politikařit a kompenzujte nemocnicím výpadek příjmů, žádá krizový štáb

• Aktualizováno
Novinky, jas, val

Krizový štáb zástupců nemocnic, lékařských odborů i pacientů v pondělí vyzval ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby vláda zrealizovala slib, že bude zdravotnickým zařízením kompenzovat výpadek příjmů po zrušení poplatků za hospitalizaci. Vláda plán ministra zdravotnictví na zvýšení poplatků za státní pojištěnce schválila, jednání o příslušné novele se ale zadrhlo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Článek

Za politikum označil přerušení jednání o novele umožňující zvýšení plateb za státní pojištěnce i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ten zároveň vyzval kolegy, aby ctili dohody. Připomněl rovněž, že závazek řešení situace ve zdravotnictví je obsažen v koaliční smlouvě.

Němeček chce příjmy nemocnicím kompenzovat od července. Platba za státní pojištěnce by měla stoupnout ze 787 korun na 845 korun, což by přineslo resortu 2,1 miliardy navíc. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr financí Babiš tvrdí, že nejprve by mělo být jasné, kam peníze ve zdravotnictví plynou a zda nedohází například k předraženým nákupům.

Už nemáme rezervy, tvrdí nemocnice

Šéf Asociace nemocnic Eduard Solich konstatoval, že nemocnice již nemají žádné rezervy, z nichž by mohly kompenzovat výpadek příjmů. Na tristní situaci se podle něj podepsalo zvýšení DPH i devalvace koruny.

V podobném duchu hovořili i zástupci dalších organizací, podle nichž mohou nemocnice začít krachovat.

Babiš: Nemůžeme jen dávat a nešetřit

Babiš ale kritiku odmítá a trvá na tom, že platí dohoda vlády na kompenzaci ve výši 2,1 miliardy pro rok 2014. Kompenzace pro následující rok má být hrazena v rámci rozpočtu, o čemž se chce ministr financí bavit ještě v následujících dnech na vládě. „Dělají s tím zbytečné haló. Určitě se najde řešení,“ řekl Novinkám a rýpnul si do zdravotníků: „Zdravotní pojištění se od roku 1998 navýšilo o 130 miliard a zdravotní péče se zásadně nezměnila.“

Zopakoval, že ve zdravotnictví nadále vidí mnoho problémů včetně neprůhlednosti. „Mám s tím problém, protože je to neprůhledné, netransparentní a není možné peníze navyšovat, aniž bychom se snažili šetřit,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám