Hlavní obsah

Cílíme na jiné státy, než kam jezdí prezident, brání se CzechInvest Zemanovi

Novinky, Václav Lang
Praha

Prezident Miloš Zeman v nedělních Hovorech z Lán neušetřil kritiky státní agenturu CzechInvest. Postěžoval si, že během svých cest nezpozoroval žádné aktivity této agentury. Ta se ale brání – soustředí se totiž na země, kam prezident ve své funkci dosud nezavítal.

Článek

Zeman si v nedělních Hovorech z Lán posteskl, že sice existuje vládní agentura CzechInvest, která by měla lákat investory do České republiky, ale že při svých cestách do zahraničí nepozoruje žádné její aktivity. [celá zpráva]

Ondřej Votruba, pověřený šéf agentury, se ale pro Novinky ohradil s tím, že se CzechInvest zaměřuje na jiné destinace, než jaké dosud Zeman navštívil.

„V poslední době pan prezident navštívil Srbsko, Slovinsko, Makedonii, Arménii nebo Afghánistán. Tyto země pro Českou republiku zajisté představují důležité partnery, z hlediska přímých zahraničních investic ale příliš potenciálu nemají,“ řekl Novinkám.

Zahraniční zastoupení

„Investory, kteří by mohli v České republice vytvořit tolik žádaná nová pracovní místa, hledáme například ve Spojených státech, Velké Británii, Německu, Japonsku, Číně nebo v Jižní Koreji. Z těchto zemí k nám dlouhodobě směřuje nejvíce investic nebo mají perspektivu do budoucna,“ dodal Votruba.

Ten také připomněl, že CzechInvest nemá již delší dobu vlastní zahraniční zastoupení, což jej do jisté míry omezuje. Zahraniční zastoupení CzechInvestu je v současné chvíli organizačně začleněno pod ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Od léta 2012 navíc CzechInvest nemá vlastní zahraniční zastoupení, takže muselo nevyhnutelně dojít k útlumu některých aktivit. Díky pochopení současného ministra průmyslu a obchodu a celé vlády to nyní ale vypadá, že CzechInvest dostane původní zahraniční zastoupení zpět a bude se moci opět soustředit na svůj základní úkol, který má pro českou ekonomiku zásadní význam, a to lákání investic z největších světových ekonomik,“ uzavřel Votruba.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám