Hlavní obsah

Poslanci na expertném utratili za dva měsíce čtyři milióny

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes čtyři milióny korun vyplatila za dva měsíce a týden loňského roku Sněmovna za různé administrativní a odborné práce, které si objednali jednotliví poslanci. Ti mají totiž každý měsíc nárok na tzv. expertné ve výši až 12 932 korun. Jenže za co a komu peníze proplácejí, zákonodárci zveřejňovat nechtějí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci na jednání Sněmovny

Článek

Podle přehledu, o který požádalo Právo kancelář Sněmovny, většina poslanců do vyhrazené sumy sáhla hluboko – více než třetina z nich použila na tyto účely 28 tisíc korun a více. Za devět týdnů ve Sněmovně, kdy se konaly čtyři schůze včetně ustavující, na níž se pouze volili funkcionáři, přitom měli nárok na 28 367 Kč.

O tom, o jaké práce šlo, kdo je dělal a za kolik, ale samotní poslanci velmi neradi hovoří. „To vám neřeknu, nedělá to dobrotu,“ reagoval Marek Benda (ODS) na otázku, za co peníze Sněmovně vyúčtoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Patří ke 24 poslancům, kteří využili určenou sumu do mrtě. Z Úsvitu všechny peníze využili tři poslanci, z ODS čtyři, z TOP 09 nikdo, od babišovců dva, jeden lidovec, sedm komunistů a sedm soc. dem. Někteří zákonodárci z tohoto seznamu unikli tím, že peníze nevyčerpali jen o pár korun.

Jana Pastuchová (ANO) si za 14 367 korun pořídila osobní webové stránky. Zbytek 14 tisíc korun pak věnovala na „na chod poslaneckého klubu“. Jak uvedla, každý měsíc dala svému poslaneckému klubu částku, na které se dohodla a která činí 7000 korun.

Vzhledem k situaci, kterou rozpoutávají novináři proti nám, nebudu říkat nic bližšího, protože vy vždycky všechno zneužijete proti nám
Jana Hnyková

Všechny prostředky na expertné využila Jana Hnyková (Úsvit), která uvedla, že peníze dala za přípravu webových stránek a za Facebook. „Podávali jsme také pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu, a tak jsem z toho platila odborníky, kteří nám pomáhali,“ řekla Právu. Podrobnosti Hnyková nesdělila.

„Vzhledem k situaci, kterou rozpoutávají novináři proti nám, nebudu říkat nic bližšího, protože vy vždycky všechno zneužijete proti nám,“ prohlásila.

Vyhýbavě reagovala i Miroslava Strnadlová (ČSSD). „Momentálně nevím, ale jak budu koncem dubna v práci, tak vám to řeknu. Byly to věci spojené se sociálními zákony a se sociálním znevýhodněním lidí,“ poodhalila poslankyně své výdaje.

Také další poslanci nebyli hovorní. Buď měli jednání, nebo si to prý nepamatovali. Jiní žádali o písemné otázky přes e-mail, ale nereagovali na ně. Mezi oslovenými se však našly bílé vrány. Nejotevřenější byl Stanislav Mackovík (KSČM), který zhruba 20 tisíc korun vydal za analýzu, jak v ČR fungují audity.

Zlatuška řešil analýzu zadlužování studentů VŠ

„Dnes se vše řeší auditem. Někdo vás naštve, a tak na něho uděláme audit. Zákon v tomto směru není dobrý. Za audity se utratí milióny, i když máme ministerstva i krajské úřady plné odborníků. Kontrola by měla náležet především jim, když zřizují organizace, na které si audity sjednávají,“ řekl Právu. Chtěl by se proto podílet na změně zákona.

Jiří Zlatuška (ANO) se soustředil na svůj obor. Vysokoškolský pedagog si zadal analýzu zadlužování studentů VŠ. „Připravuje se zákon, ve kterém ministr školství chystá změnu ve financování, kde by měla být i pomoc studentům,“ řekl Právu s tím, že získaná fakta při tom využije.

Helena Langšádlová (TOP 09) je členkou výboru pro evropské záležitosti. „Už jsem absolvovala spoustu konzultací o legislativě EU a jejích dokumentech. Ani tak jsem neměla šanci do všeho proniknout,“ přiznala. Zadala si i analýzu Světové banky a naší konkurenceschopnosti.

„Šlo o mnohostránkový dokument v angličtině, který jsem neměla sílu celý přečíst. Největší položkou mezi mými fakturami byl jeho překlad a rozbor,“ prozradila Právu. Další peníze pak šly na přípravu na její vystoupení v médiích, kam ji zvou.

Ročně mohou vyčerpat přes 155 tisíc korun

Nováčka Josefa Uhlíka (KDU-ČSL) zaujalo téma připravovaného registru smluv. „V malých obcích, kde administrativu dělá na půl úvazku jedno děvče, by jeho zavedení bylo zátěží,“ podotkl.

Přiznal, že informace za peníze Sněmovny jeho názor poopravily. Plánuje z peněz platit odměny i dvěma studentům, kteří pro něho budou pracovat. Na expertné mohou poslanci ročně vyčerpat přes 155 tisíc korun. V minulosti ho hojně využívali a také současní zákonodárci na něm nešetří.

Jen sedm z nich ze soc. dem. a KSČM má u svého jména uvedenou nulu. Byli mezi nimi i premiér Bohuslav Sobotka, Michal Hašek či šéf klubu ČSSD Roman Sklenák.

Není možné zjistit, za co Sněmovna platí 

„Jako předseda klubu mám jistý servis, a tak jsem této možnosti nevyužil, což neznamená, že to nebude jinak,“ řekl Sklenák Právu. Pokud sami poslanci nezveřejní, kdo a co pro ně dělal a za kolik, není možné prakticky zjistit, za co Sněmovna platí.

Poslanec pouze podepisuje fakturu, kterou komora proplatí, aniž by věděla, za co peníze jsou. Politici popírají, že by si prostřednictvím těchto náhrad, které jim přisuzuje zákon o platech ústavních činitelů, mohli přihrát malou domů.

Tajnosti obhajují tím, že peníze jdou třetím osobám, o kterých nemají oprávnění bez jejich souhlasu mluvit. Každý poslanec má ještě kromě expertného nárok na plat, náhrady na dopravu a na reprezentaci, na zajištění bydlení v Praze, na kancelář ve volebním obvodu a na asistenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám