Hlavní obsah

Farmářské trhy skončí kvůli smlouvě EU a USA, tvrdí Keller

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Rizika spojená se smlouvou o obchodu a investicích mezi Evropou a USA připravovanou na půdě EU v tajnosti kritizoval v sobotu v Olomouci lídr kandidátky ČSSD do voleb do Evropského parlamentu, sociolog Jan Keller. ČSSD v Olomouci zahájila volební kampaň.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sociolog Jan Keller, který vede kandidátku ČSSD do eurovoleb

Článek

Keller se podle svých slov nepovažuje „ani za euroskeptika, ani za eurohujera“. Jak řekl na mítinku, někdy to vypadá tak, že Evropa patří bankám, jindy že patří evropským úředníkům.

„My chceme usilovat o přežití, modernizaci a posílení sociálního státu. To se buďto podaří na půdě celé EU, nebo taková snaha krachne a budeme proti sobě, stát proti státu, jeden proti druhému,“ uvedl Keller.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nebezpečná transatlantická smlouva

Ke smlouvě EU a USA na dotaz Práva uvedl, že to je nebezpečná transatlantická smlouva o obchodu a investicích. „Bohužel, ta jednání neprobíhají veřejně, což je špatné, protože tam jsou minimálně tři nebo čtyři ožehavá místa,“ řekl Keller.

„Za prvé, pokud by byla ta smlouva přijata, tak potraviny, které jsou zatím z hygienických důvodů zakázány v Evropě, by bylo možno z Ameriky vozit, přestože tam hygienické normy jsou v řadě ohledů nižší než to, co vyžaduje Evropa,“ řekl Keller.

Dalším problémem podle něj je, že Američané by chtěli zamezit například pořádání farmářských trhů. „Farmářské trhy jsou konkurencí velkým nadnárodním potravinovým řetězcům, zvýhodňují lokalitu. A oni chtějí pod heslem rovné soutěže a rovných podmínek omezit farmářské trhy, aby mohly supermarkety a obchodní řetězce lifrovat svoje zboží o to jednodušeji a bez konkurence farmářských trhů,“ uvedl Keller.

„Asi nejhorší věcí, pokud by ta smlouva prošla, je, že pokud by kterákoli velká nadnárodní korporace usoudila, že její zájmy byly v dané zemi poškozeny, tak by mohla před neveřejným soudem a bez možnosti odvolání tu zemi žalovat a chtít kompenzaci,“ dodal eurolídr.

„Už jsou takové první vlaštovky. Když Australané zpřísnili nakupování cigaret, tak si tabáková firma hned vyčíslila ztráty, které jí z toho vyplynuly, a žalovala australskou vládu, aby jí to zaplatila. A, bohužel, byla u neveřejného soudního jednání úspěšná,“ podtrhl Keller.

Priorita: nesnížit ochranu spotřebitelů

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka reagoval slovy, že vláda chce být mnohem aktivnější v jednáních, která budou ovlivňovat život v Česku.

„Je pro nás prioritou, abychom nesnížili ochranu spotřebitelů v naší zemi v rámci dohod, které bude uzavírat Evropa s jinými zeměmi nebo integrovanými celky. Chceme posuzovat nejen hledisko ochrany pracovních míst, ale také kvalitu toho, co lidé kupují a jedí,“ doplnil premiér.

ČSSD plánuje vydat na eurokampaň 25 miliónů, hnutí ANO 18,5 miliónu a komunisté osm miliónů.

Anketa

Nakupujete na farmářských trzích?
Ano
79,9 %
Ne
20,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4365 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám