Hlavní obsah

Miliarda pro Paskov žádný precedens nevytváří, hájí pomoc ministr Mládek

Novinky, rei

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek věří, že se mu a jeho kolegům ze sociální demokracie podaří přesvědčit koaliční partnery z ANO a KDU-ČSL, aby souhlasili s miliardovou pomocí při útlumu těžby na Dole Paskov. Podle něj to nevytváří precedens, po němž by pak stát musel automaticky sanovat další velké krachující podniky. Řekl to v nedělní debatě v televizi Prima.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

„Nejde jen o dva tisíce horníků na dole, ale také dalších šest tisíc pracovních míst, která na to navazují,“ vysvětlil Mládek potřebu pomoci společnosti OKD, kterou spoluvlastní miliardář Zdeněk Bakala.

Podle poslance za TOP09 Františka Laudáta by ale stát neměl sanovat zkrachovalé podniky. „Stát by neměl podporovat OKD a pana Bakalu, kteří tam vytěžili uhlí za miliardy,” poukázal Laudát. Stát by se podle něj ovšem neměl zříkat svojí odpovědnosti za pracující a měl by pomáhat třeba s rekvalifikací propuštěných horníků. „Bojím se precedentu. Pak může zkrachovat kterýkoliv podnikatel,“ doplnil Laudát s tím, že stát by ho potom musel sanovat stejně jako OKD.

Ministr Mládek upozornil, že navrhovaná suma 1,1 miliardy korun by měla pomoci horníkům na „přechod do nového systému“. „To není tak, že by se tam dávaly předem nějaké peníze, ale až přijde dvojí plnění,“ upozornil. Podmínkou podle něj je to, že horníci v dole zůstanou do konce roku 2016 a státní pomoc schválí Evropská komise. „Stát pak pomůže s odstupným pro horníky a sanací dolu,“ vysvětlil Mládek.

„O žádný precedens nepůjde. Evropská komise umožňuje pomoc jen pro černouhelné hornictví,“ odmítl ministr Laudátovy námitky. Doplnil, že majitelé OKD budou muset do Dolu Paskov vložit peníze, jinak nastoupí správce konkurzní podstaty. Mládek současně upozornil, že by bylo jednání státu s OKD snazší, kdyby se Zdeněk Bakala stal většinovým vlastníkem společnosti.

OKD hrozí nedostatek peněz pro Paskov letos na podzim.

Anketa

Měl by stát pomoci miliardou, aby OKD Důl Paskov letos nezavřely?
Ano
4 %
Ne
95,3 %
Nevím
0,7 %
Celkem hlasovalo 3213 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám