Hlavní obsah

ČSSD zahájila kampaň pro volby do EP, bude stát 25 miliónů

– Olomouc
Právo, Jiří Růžička

Lídra ČSSD do Evropského parlamentu, ostravského sociologa Jana Kellera představil v sobotu v Olomouci při oficiálním zahájení volební kampaně předseda soc. dem. a premiér ČR Bohuslav Sobotka. Podle Sobotky strana za evropské volby vydá pětadvacet miliónů korun a chce obhájit současných sedm křesel.

Foto: Jiří Růžička, Právo

ČSSD zahájila v sobotu oficiální celostátní kampaň před volbami do Evropského parlamentu. U mikrofonu Bohuslav Sobotka a lídr kandidátky sociolog Jan Keller (vlevo).

Článek

Keller se v Olomouci uvedl slovy, že se nepovažuje „ani za euroskeptika, ani za eurohujera“. „Někdy to vypadá tak, že Evropa patří bankám, jindy, že patří evropským úředníkům. My chceme usilovat o přežití, modernizaci a posílení sociálního státu. To se buďto podaří na půdě celé EU, nebo taková snaha krachne, a budeme proti sobě, stát proti státu, jeden proti druhému,“ uvedl Keller.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Lídr kandidátky ČSSD, sociolog Jan Keller, při zahájení předvolební kampaně do Evropského parlamentu v Olomouci

Sobotka připomněl, že jeho vláda chce, aby Evropa přestala ČR vnímat jako zemi, která se izolovala od okolí, a označil to za chybný postoj předchozí politiky. K prioritám vlády přiřadil stabilizaci zdravotnictví, či valorizaci důchodů. „Přidaných 45 korun letos, to byla ostuda, to se v příštích letech nebude opakovat,“ podtrhl premiér.

„Jsem rád, že začínáme volební kampaň v Olomouci, kde se sociální demokracie těší tradičně velké přízni voličů. Pevně věřím, že se nám v evropských volbách podaří obhájit vítězství z nedávných voleb parlamentních. Máme k tomu všechny předpoklady – silného lídra kandidátky, propracovaný program a snahu Evropu tmelit, nikoli škodlivě rozdělovat,“ říká Bohuslav Sobotka.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Bohuslav Sobotka při setkání s lidmi v Olomouci

„Myslím si, že je potřeba důkladně probrat otázky kolem kompetencí Evropské komise a Evropského parlamentu. Pokud ČSSD získá v evropských volbách dostatek hlasů, posílí pozici frakce progresivních socialistů a demokratů, kde existuje vůle zvýšit pravomoci Evropského parlamentu – jediného orgánu, který je v Evropské unii volený přímo,“ prohlašuje Jan Keller s tím, že by takový krok značně přiblížil Evropu jejím obyvatelům.

Volby do EP se uskuteční v pátek 23. a sobotu 24. května. Českou republiku bude v novém europarlamentu zastupovat 21 poslanců, o jednoho méně než v jeho dosavadním složení.

Ve volbách do Evropského parlamentu se letos v Česku utká 38 uskupení. Při minulých volbách jich bylo o pět méně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám