Hlavní obsah

ODS má nejštědřejší sponzory v Brně

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv ODS v loňských parlamentních volbách propadla na sedm procent a její stranická kasa se značně ztenčila, stále je partají, na kterou nejvíce slyší sponzoři: celkově na darech strana podle výroční zprávy, která je od včerejška k dispozici v Poslanecké sněmovně, vybrala 78 miliónů korun. Nejštědřejší donátory našla v Brně, domovském městě současného šéfa Petra Fialy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala, za ním místopředseda Martin Novotný

Článek

Nejvíce peněz dostala ODS od brněnské firmy D-PHARM, která na konto bývalé vládní strany poslala necelých pět miliónů. Brněnský občan Jiří Kubů věnoval straně 2,5 miliónu, René Chlubný z Brna, podle obchodního rejstříku jednatel několika firem, poslal na konto strany 1,7 miliónu a jeho spoluobčané Aleš Káňa a Tomáš Kubíček dali ODS po miliónu. Totožnou částkou přispěl ODS také Ludvík Bystřický z Kyjova, 350 tisíc věnovala do stranické pokladny také pražská poslankyně Jana Černochová.

Naopak někteří bývalí sponzoři se od strany odvrátili, například hokejista Jaromír Jágr, který v minulosti ODS podporoval účastí v kampaních i finančně. ODS v loňském roce prohospodařila 14,5 miliónu.

Už žádné milióny pro ČSSD

Naopak od vládní ČSSD, která je v plusu, se miliónoví sponzoři loni úplně odvrátili: největším dárcem byl poslanec a bývalý starosta Prahy 12 František Adámek, který straně věnoval celkem 150 874 korun.

Další donátoři přispěli částkami nepřesahujícími 50 tisíc korun. ČSSD tak na darech vybrala pouhé čtyři milióny korun, přičemž v předešlém roce to bylo desetkrát více.

Opoziční straně TOP 09 darovala půl miliónu korun firma VAE Controls, v níž podle obchodního rejstříku působí jako prokurista bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. Milión korun poskytla straně akciová společnost Ostroj.

TOP 09 vykázala také nezamýšlený nepeněžitý pětimiliónový dar od Strany práv občanů – zemanovců. Šlo o to, že zemanovci zobrazovali na volebních billboardech tvář místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska s oznámením, že ho zastavili. Sama SPO skončila ve více než miliónové ztrátě, ačkoliv i ta se mohla chlubit štědrými sponzory. Společnost Dako-CZ z Třemošnice jí věnovala 2,5 miliónu, občané Ladislav Stříteský z Hradce Králové a Petr Lamich z Hradce nad Moravicí po miliónu.

Hlavu vzhůru prodělalo

Nejvíce v loňském roce prodělalo hnutí Hlavu vzhůru, které před volbami podpořil i exprezident Václav Klaus. Je ve ztrátě 28,2 miliónu, z toho 26 miliónů dluží za volby. Jediným přiznaným dárcem je starosta Prahy 4 Pavel Caldr (dříve ODS), který hnutí poskytl 109 tisíc korun. Lidové noviny však před časem uveřejnily rozhovor s politickým podnikatelem Pavlem Hoškem, který uvedl, že „do toho poslal 21 miliónů“.

Podle šéfky hnutí Jany Bobošíkové ale Hošek hnutí nesponzoroval. „Pan Hošek má nějaké vztahy se společností REDAM, které hnutí dluží za volební kampaň,“ řekla Právu Bobošíková.

Na uhrazení takřka třicetimiliónového dluhu bude hnutí, které ve volbách nezískalo ani půl procenta, dodatečně shánět sponzory.

Reklama

Výběr článků

Načítám