Hlavní obsah

Ve volbách do europarlamentu se v Česku utká rekordních 38 stran

Praha
Aktualizováno

Ve volbách do Evropského parlamentu se letos v Česku utká 38 uskupení. Při minulých volbách jich bylo o pět méně. Ministerstvo vnitra z řádně přihlášených stran vyřadilo jen Československou stranu socialistickou, protože mimo jiné nezaplatila patnáctitisícový příspěvek na úhradu volebních nákladů. Uvedl to v pátek mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Lidé by si i tak budou letos europoslance vybírat z rekordní nabídky sedmi sněmovních a 31 mimoparlamentních uskupení. Před pěti lety se o jejich přízeň ucházelo 33 stran, hnutí nebo jejich koalic.

Rozhodnutí o registracích ministerstvo zveřejnilo na svém webu. Příští úterý Státní volební komise přiřadí kandidujícím uskupením volební čísla, která budou moci využít v kampani. Získá jej i vyřazená strana pro případ, že by se odvolala k Nejvyššímu správnímu soudu a uspěla, uvedl Řepka.

Ve stejné situaci byla socialistická strana loni, kdy byla vyloučena z předčasných voleb do Sněmovny.

Řada nováčků

Lidé si budou moci letos tradičně vybírat jak z nabídky stálých účastníků volebním klání, tak z nováčků. Patří mezi ně Liberálně ekologická strana někdejšího ministra životního prostředí Martina Bursíka a její přímý soupeř - strana s názvem "Antibursík - stop ekoteroru!".

Mezi nová uskupení patří také strany, které založili bývalí poslanci ODS nebo Věcí veřejných.

Ministerstvo vnitra z kandidátní listiny vyřadilo pouze tři adepty neparlamentních stran, kteří nedostáli zákonným podmínkám pro řádnou nominaci. Jednalo se o zástupce České strany regionů, hnutí Občané 2011 a monarchistické strany Koruna Česká. Ve všech třech případech kandidáti nepředložili řádný doklad o státním občanství.

Registračním sítem neprošel ani Stefan Szabó, který chtěl kandidovat jako nezávislý a přihlášku navíc dodal týden po termínu. V evropských volbách, podobně jako ve sněmovních, ale mohou kandidovat jen strany, hnutí nebo jejich koalice. Odmítnutí kandidáti by se stejně jako Československá strana socialistická mohli ještě obrátit na Nejvyšší správní soud, aby jejich vyloučení z voleb zrušil. Šanci na úspěch ale s ohledem na důvody vyřazení mají mizivou.

Reklama

Výběr článků

Načítám