Hlavní obsah

K zápisům do prvních tříd přišlo téměř 150 tisíc dětí, nejvíc za posledních deset let

Praha

Nejvíce za posledních deset let přišlo dětí k letošním zápisům do prvních tříd. Budoucích prvňáčků bylo 148 tisíc. O odklad školní docházky si navíc požádalo 16 700 dětí.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Počet žáků nastupujících do prvních tříd roste od roku 2008. K zápisům letos poprvé přišlo 125 tisíc dětí, dalších 23 tisíc se dostavilo už po odkladu v minulém roce. Asi 1500 dětí zatím nemá uzavřený zápis, jde o děti pětileté, které k posouzení školní zralosti potřebují ještě doporučení.

„Do září mají rodiče možnost požádat o odklad. Pokud se dramaticky nezmění trendy posledních let, tak v září do prvních ročníků základních škol nastoupí přibližně  116 tisíc dětí," uvedla mluvčí ministerstva školství Klára Bílá s tím, že asi 30 tisíc dětí bude mít odklad. Loni v září přitom do lavic poprvé zasedlo 112 tisíc dětí.

Počet prvňáčků dramaticky stoupá poslední tři roky, kdy do školního věku dorostly děti takzvaného babyboomu. Na základní školy se tak přesouvají problémy s kapacitou, s nimiž se dosud potýkaly jen školky. Nedostatečný počet míst ve třídách pociťují hlavně lokality s hustou zástavbou, zejména v satelitech kolem velkých měst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám