Hlavní obsah

Do Prahy přiletěl generální tajemník OSN

Praha

Na návštěvu České republiky přicestoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Linkové letadlo z Bruselu s ním a jeho chotí přistálo ve čtvrtek večer na pražském Letišti Václava Havla.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Článek

Během dvoudenní návštěvy čeká šéfa světové organizace setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), prezidentem Milošem Zemanem i dalšími předními politiky.

Ještě ve čtvrtek večer se Pan Ki-mun sejde s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), hlavní program ale devětašedesátiletého Jihokorejce čeká v pátek. Dopoledne bude přednášet na Univerzitě Karlově, poté ho přijme ministerský předseda Sobotka. Jednat mají především o mírových misích OSN, reformě světové organizace, ochraně klimatu nebo lidských práv. Nevyhnou se ani aktuálním mezinárodním otázkám.

V pátek odpoledne se Pan Ki-mun setká také s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) a prezidentem Zemanem. Česko by měl opustit v sobotu brzy ráno.

Pan Ki-mun stojí v čele Spojených národů od roku 2007 a v Česku je ve své funkci podruhé. Poprvé navštívil ČR v dubnu 2011, kdy se mimo jiné setkal s tehdejším prezidentem Václavem Klausem. Předtím zavítal generální tajemník OSN do České republiky v červenci 1999. Funkci tehdy zastával Ghaňan Kofi Annan.

Reklama

Výběr článků

Načítám