Hlavní obsah

Okamura: Milióny z Úsvitu jsem nevyváděl, je to neuvěřitelný nesmysl

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura měl po loňských předčasných volbách ze stranické pokladny každý měsíc inkasovat téměř milión korun za mediální služby. Ve čtvrtek to uvedl týdeník Reflex, který svá tvrzení opírá o dílčí výroky auditora prověřujícího hospodaření hnutí. Úsvit se proti článku již ve středu ohradil. Okamura připravuje právní kroky, protože tvrzení obsažená v článku se prý nezakládají na pravdě.

Foto: Petr Horník, Právo

Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura

Článek

Okamura byl podle svých slov kolegy z Úsvitu ještě před loňskými předčasnými volbami požádán, aby využil svých zkušeností s public relations a postaral se hnutí o mediální služby.

„Po úspěšných volbách Tomio Okamura sám vyzval k ukončení smlouvy, protože ji považoval za nevhodnou a neetickou. Již v minulosti byla smlouva s Tomiem Okamurou ukončena dohodou a mediální služby zajišťují jiné subjekty. Všechna plnění byla již v minulosti narovnána tak, že Tomio Okamura výsledně neobdrží ani korunu z účtu hnutí Úsvit a již poskytnutá plnění se vrátí,“ uvedl v předvečer vydání týdeníku mluvčí hnutí Jan Zilvar.

Na práci zaměstnávám lidi

Reflex však s odkazem na dodatky smlouvy uvádí, že Okamura si loni v listopadu a v prosinci účtoval činnosti, které mu například v době Vánoc měly zabrat až 16 hodin denně.

Nejsem blázen, abych dělal nepoctivé věci
Tomio Okamura k tvrzení Reflexu

Předseda Úsvitu ve čtvrtek Novinkám potvrdil, že na něj jako živnostníka byly fakturovány služby, které souvisely s předvolební kampaní k doplňujícím volbám do Senátu ve Zlínském kraji.

Zdůraznil však, že měl především zajistit služby, které vykonávali jeho zaměstnanci. „Já na to mám lidi, všechno je zúčtované. Plnění byla na mou osobu a jsou vyrovnána,“ dodal s tím, že on sám z toho neměl ani korunu. „Celá ta konstrukce Reflexu je podivuhodná a je to neuvěřitelný nesmysl,“ odtušil předseda Úsvitu.

Auditor nenašel problémy

To, aby předseda tímto způsobem zajišťoval hnutí mediální služby, bylo podle jeho slov „nešikovné, ale úplně legální“. Okamura zdůraznil, že jeho angažmá v mediálním zastupování bylo ukončeno. Auditor ohodnotil hospodaření hnutí „bez výhrad“ a dílčí připomínky, na něž Reflex upozorňuje, jsou standardním postupem.

„Nejsem blázen, abych dělal nepoctivé věci,“ ohradil se proti tvrzení, že by se na úkor Úsvitu obohacoval. Nařčení se hodlá bránit právními kroky, stejně jako proti komolení svého jména. V této kauze již před pár dny vydal soud předběžné opatření a uložil vydavateli Reflexu zdržet se komolení Okamurova jména.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám