Hlavní obsah

ODS musí svést zápas o individuální prostor, řekl Fiala

– Praha
Novinky, Václav Lang

Předseda ODS Petr Fiala pokračuje druhým dnem v sérii debat s občany v rámci kampaně Ta pravá ODS, v níž chce upozornit na obrodu občanskodemokratické strany. V nejvyšší pražské budově City tower na Pankráci prohlásil, že „znovu vedeme zápas o svobodu“ a úkolem ODS je bojovat o prostor jedince.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Fiala

Článek

„Vedeme zápas o svobodu,“ nešetřil Fiala kritikou vůči Evropské unii, která podle něj svazuje občany množstvím nenápadných posunů v podobě regulací a reforem.

„V důsledku vytváří prostor, ve kterém se svobodnému aktivnímu člověku žije velmi těžko,“ prohlásil a dodal, že úkolem pro obrozenou ODS vůči Evropské unii bude svést zápas o individuální prostor.

Správná cesta podle něj spočívá v tom, že Česko nebude souhlasit s tím, „jak se vše integruje a sjednocuje“. „Naopak chceme v Evropské unii podporovat svobodný prostor,“ řekl šéf ODS.

Nešetřil Zemana

Fiala nešetřil ani prezidenta Miloše Zemana. „Určité destabilizaci prostředí, ve kterém žijeme, napomáhá i pan prezident Miloš Zeman,“ uvedl. „Miloš Zeman svým jednáním, svými velmi aktivistickými postupy, ze kterých prosazuje některé levicové myšlenky, svým pokusem modifikovat systém parlamentní demokracie opravdu přináší do naší společnosti neklid a nebezpečným způsobem se snaží proměňovat politický systém.“

Fiala už v úterý zahájil kampaň Ta pravá ODS, v které akcentuje obrodu strany po loňských průšvizích ve vládě i propadu ve volbách. „ODS je zpátky, budeme opět dominantní silou pravice a jednou z nejsilnějších politických stran,“ věřil si ve středu šéf strany.

Za jednu ze silných stránek ODS označil to, že se vždy úspěšně vymezovala vůči Bruselu, kdy odmítala například návrhy na jednotné daně, jednotný důchodový systém a především jednotnou měnu. Právě nepřijetí eura patří spolu se snahou zabránit zdražování cen energií a zabránit plýtvání na úrovni evropských institucí mezi priority strany pro volby do Evropského parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám