Hlavní obsah

Dryml dostal dvacetitisícovou pokutu za rasový útok

Právo, Václav Prouza

Věta „Vrať se, odkud jsi přišel”, kterou vyřkl senátor Vladimír Dryml na adresu jemenského lékaře královéhradecké letecké záchranky Al Mawiri Abdulwsya, vyšla zákonodárce draho. Od senátního mandátového a imunitního výboru dostal pokutu ve výši dvacet tisíc korun. Senátoři slova chápou jako útok s rasovým podtextem.

Foto: Václav Prouza, Právo

Vladimír Dryml

Článek

„Doktor Dryml si nedokázal vyřešit zmiňovaný problém v regionu a věc předal našemu výboru, jehož členy svým vysvětlením nepřesvědčil,“ potvrdili Právu senátoři Pavel Trpák a Miroslav Antl (oba ČSSD).

Záležitost měla původně skončit u přestupkové komise Městského úřadu ve Vrchlabí. Dryml však přestupek na vlastní žádost vystřelil do nejvyšších pater české politiky a k nejvyššímu státnímu zastupitelství. „Senátní výbor byl povinen se tím zabývat. Pokud se doktor Dryml odvolá, zaměstná tak na úkor jiné, určitě důležitější práce, možná osmdesátku senátorů,“ vysvětlil Trpák.

Dryml se odvolá

„Jednoznačně se odvolám. Pan doktor mne svým jednáním a výpady typu: My vás sledujeme vy za...ní senátoři, vyprovokoval.  Když jsem řekl, že pokud nechce dodržovat zákony této země, ať jde, odkud přišel, tak na mne podal trestní oznámení. Urazil nejen mne, ale celý Senát,“ obhajuje se Dryml.

Původ Drymlova postihu je v incidentu z loňského června, kdy v areálu vrchlabské nemocnice přistál záchranářský vrtulník, ohlášený údajně na poslední chvíli. Vrtulník přiletěl z Hradce Králové pro pacientku s akutním infarktem myokardu.

Incident s pozdním nahlášením vrtulníku

„Doktor Dryml se ptal, kdo zásah vede a kdo tady velí a co děláme bez jeho svolení na heliportu. Křičel, že tam nemáme co dělat a ať se vrátím, odkud jsem přišel. Urazilo mne to, neboť pocházím z arabského světa,“ tvrdí Abdulwsya. Jeho slova potvrdilo několik přítomných záchranářů.

Dryml podle svých slov neměl v úmyslu nikoho rasově urazit, pouze poukazoval na dodržování zákonů a pravidel bezpečnosti v areálu soukromé nemocnice.

„Standardně to probíhá tak, že záchranáři dají včas vědět, že přistane vrtulník, abychom byli připravení, což se tentokrát nestalo. Betonová plocha, ačkoliv nejde o oficiální helioport, může být obsazená. Jednou tam dokonce svévolně parkovala auta,“ přiblížil jednatel vrchlabské nemocnice Jaroslav Fiala.

Policie to však vidí jinak. „Doktor Dryml mohl již pouhým pohledem a podle cizího přízvuku vědět, že svým výrokem může doktora Abdulwsya  urazit nebo zesměšnit,“ konstatuje vrchní inspektor policie v Trutnově Petr Přívratský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám