Hlavní obsah

Okamura vyrukoval s novým zákonem o referendu, tentokrát cílí na obce

Novinky, Václav Lang
Praha

Ani po jednoznačném zamítnutí návrhu zákona o všeobecném referendu z dílny hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury se předseda hnutí neodvrátil od tématu. Navrhne novelu zákona o místním referendu, podle které nebude potřeba pro uznání takového hlasování dodržet kvórum voličů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura

Článek

Zákon o místním referendu již existuje, Okamurovi ale vadí, že pro platnost referenda musí být splněna určitá účast voličů při hlasování. Jeho novela proto ruší ustanovení ohledně minimální voličské účasti.

„Navzdory nechuti politiků zavést v České republice skutečnou demokracii je jasné, že na změně současného systému stranické oligarchie ve skutečnou přímou demokracii musíme nadále pracovat,“ prohlásil šéf Úsvitu.

Ohradil se přitom proti ostatním politikům, kteří na poslední schůzi Sněmovny ztrhali jeho návrh zákona o všeobecném referendu. Podle něj tak činí úmyslně ve snaze zabránit tomu, aby moc přešla do rukou občanů.

Okamura připomněl, že někteří z nich argumentovali, že Česko není pro všeobecné referendum zralé, ale je potřeba zvykat si na něj od komunální úrovně. Proto Úsvit zacílil na místní referenda. „Referenda na obecní úrovni jsou také důležitá, protože nás učí se starat o své nejbližší okolí,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám