Hlavní obsah

Babiš využije kampaň do evropských voleb i k obhajobě vlády

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš spojí kampaň před evropskými volbami i s vysvětlováním kroků koaličního kabinetu. Za kampaň chce hnutí vydat 18,5 miliónu korun. V čele kandidátky stojí bývalý eurokomisař Pavel Telička

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ANO Andrej Babiš (vlevo) a Pavel Telička.

Článek

„Vrátíme se mezi lidi a zkusíme vysvětlit, co jsme udělali ve vládě,” popsal Babiš kampaň, která se má odehrávat především při setkání s občany.

Babiš odmítl, že by tvorbu kandidátky provázely spory. Připustil nicméně, že několik poslanců projevilo zájem kandidovat. „Myslíme si, že to není správné,” odtušil s tím, že se na tom shodlo vedení ANO.

Výběr kandidátů určovala podle Pavla Teličky čtyři kritéria, kterými byla znalost problematiky fungování EU, jazyková vybavenost, zkušenosti s vyjednáváním a rovněž sebeidentifikace s hnutím ANO. Kandidáty navrhly kraje, vedení hnutí i lídr do eurovoleb, tedy samotný Telička.

Podle něj je nezbytné, aby europoslanci byli schopni předvídat vývoj v Evropské komisi a témata přinášeli i do domácí politiky, aby na ně mohl kabinet včas reagovat. Zaměřit se chce na odstranění bariér ve volném trhu EU, hodlá podporovat zemědělce i mladé lidi, kteří vyjíždějí do zahraničí na studia.

Lídr kandidátky rovněž konstatoval, že již loni v prosinci ukončil svou podnikatelskou činnost v poradenské firmě a ta je od počátku roku v likvidaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám