Hlavní obsah

Poslanci si z doporučení ombudsmana hlavu nedělají, vyřešili jediné

– Brno
Novinky, jas

Úřad veřejného ochránce práv ve zprávě o své loňské činnosti konstatoval, že doporučení, která dal v roce 2012 Sněmovně, nebyla až na jedinou výjimku vyslyšena. Poslanci zjednali nápravu pouze v případě sKaret, které se rozhodli zcela zrušit, čímž vyřešili problém ochrany soukromí držitelů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ombudsmanka Anna Šabatová

Článek

Zbývajících deset nejzásadnějších podnětů věnovaných například zajištění bezplatné právní pomoci či sociálního bydlení zůstalo bez odezvy, což úřad přičítá i loňské demisi vlády a následným předčasným volbám. Na ignorování podnětů si stěžoval i bývalý ombudsman Pavel Varvařovský, který z čela instituce loni na podzim z osobních důvodů odešel.

Úřad, v jehož čele nyní stojí ombudsmanka Anna Šabatová, konstatoval, že Sněmovna kvůli předčasným volbám ani neprojednala loňskou souhrnnou zprávu.

Aktuální zpráva za loňský rok, která nyní dorazila do Sněmovny, upozorňuje poslance na dalších deset doporučení, která by měla být v legislativě upravena. Požadované změny se týkají například ochrany soukromí zaměstnanců, poukazují na nedostatky právní úpravy exekucí či nutnost novelizace antidiskriminačního zákona.

Úřad loni přijal 8041 podnětů, které se nejčastěji týkaly oblasti sociálního zabezpečení.

Reklama

Související témata:

Související články

Šabatová složila slib a stala se ombudsmankou

Poprvé v historii má Česká republika ženu v úřadu ombudsmana. Na tento post nastoupila Anna Šabatová, která v úterý v Poslanecké sněmovně složila slib do rukou...

Výběr článků

Načítám