Hlavní obsah

Debata eurokandidátů: Domluvte Kuberovi, vzkázal Keller ODS

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože se čas do evropských voleb krátí a vzájemná slova protikandidátů nabírají na razanci, nesla se pondělní diskuse pořádaná Českou podnikatelskou reprezentací při EU, CEBRE, v nezvyklém klidu. Aktéři se v řadě věcí shodli. Výjimkou byla výtka kandidáta soc. dem. Jana Kellera vůči senátorovi ODS Jaroslavu Kuberovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidáti do Evropského parlamentu Jan Keller za ČSSD a Kateřina Konečná (KSČM) při diskuzi CEBRE.

Článek

Zástupci CEBRE, sdružujícího podnikatelské a zaměstnavatelské organizace České republiky, si v pondělí pozvali takříkajíc na kobereček kandidáty jednotlivých stran do Evropského parlamentu, aby si od nich vyslechli, jak budou v Bruselu hájit zájmy podnikatelů a zaměstnavatelů.

Keller sice souhlasil s naléháním dvojky za ODS Evžena Tošenovského na nutnost racionalizace a objektivity ve vztahu k členství v EU (tak aby nedocházelo k extrémní nenávisti, či servilitě vůči Bruselu), neodpustil si ale poznámku proti senátorovi občanských demokratů Jaroslavu Kuberovi.

„S panem europoslancem (Tošenovským) souhlasím, o to víc je mně líto, když senátor Kubera za ODS vykládá v rozhlase, že Keller jde do Bruselu proto, aby vydělával tolik jako 33 prodavaček v supermarketu. Měli byste mu nějak domluvit,“ vzkázal.

Být víc slyšet

Jinak se ale zhruba dvouhodinová debata nesla převážně v přátelském duchu, jako by kandidáti vyslechli apel z počátku diskuse - aby budoucí europoslanci nehájili tolik zájmy frakcí uvnitř Evropského parlamentu, nýbrž zájmy země, kterou v Bruselu hájí.

Shoda panovala především v nutnosti být v Evropě víc slyšet, prosazovat zájmy České republiky, potažmo podnikatelů z ČR, a dosazovat české zástupce do klíčových pozic.

Například kandidátka ANO Martina Dlabajová apelovala na vytvoření komunikační platformy na národní úrovni, v jejímž rámci by mohli podnikatelé sdělovat své potřeby. „Musíme slyšet jejich názory, musíme slyšet, jaké jsou potřeby a co chceme po našich europoslancích,“ uvedla.

Lídr lidovecké kandidátky Pavel Svoboda zase řekl, že je čas na to, aby se Česko ucházelo o nějakou významnější pozici v rámci EU, mohla by se podle něj více specializovat na dopravní nebo energetickou agendu.

Lepší komunikace

Silným tématem byla také komunikace mezi ČR a Evropskou unií, kterou je podle mnohých zapotřebí zefektivnit. „Česká republika zdaleka nevyužívá možnosti diplomacie na všech úrovních,“ postěžoval si lídr zelených Ondřej Liška, podle kterého by spolu měli čeští poslanci a europoslanci více spolupracovat.

Liška proto navrhuje posílit postavení sněmovního výboru pro evropské záležitosti, „donutit ministry a premiéra, aby si chodil do sněmovny pro mandát na jednání rady ministrů“. Je podle něj také zapotřebí využít tisíců volných míst a obsadit je českými zastupiteli.

Shoda panovala také v oblasti energetického sebeurčení zemí. Jednička kandidátky komunistů Kateřina Konečná prosazuje, aby si země samy rozhodovaly o energetickém mixu, nikoli aby se taková kompetence přesunula do Bruselu.

Totéž si myslí i Evžen Tošenovský, podle kterého se má energetický mix definovat na národní úrovni. „Nemůže platit v Evropě nějaký systém a všichni se tomu přizpůsobte,“ prohlásil na toto téma.

Reklama

Výběr článků

Načítám