Hlavní obsah

Zeman popohání vládu kvůli zákonu o majetku. Mýlí se, kontruje Sobotka

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pondělí zkritizoval ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka legislativní plán vlády, který se podle něj patřičně nevěnuje zákonu o prokázání původu příjmu a majetku a příliš pozdě počítá se zákonem o sociálním bydlení. Zeman by chtěl normu přijmout co nejdříve. Podle premiéra Bohuslava Sobotky se ale prezident mýlí, majetkový zákon prý bude vláda řešit už letos.

Foto: David W Cerny, Reuters

Miloš Zeman

Článek

O významu zákona o majetkových přiznáních, s nímž šla do voleb Strana práv občanů – zemanovci, hovořil prezident i na sobotním sjezdu této strany. Zeman se už loni podepsal zemanovcům i pod petici za zavedení tohoto zákona.

„Pan prezident se pozastavil nad tím, že nepatří mezi hlavní priority tohoto legislativního plánu. Totéž platí i pro zákon o sociálním bydlení. Vláda počítá s tím, že bude projednáván až v roce 2015,“ řekl v pondělí hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

V květnu navštíví vládu

„Pan prezident nad tímto postupem vyjádřil překvapení, protože se domnívá, že zákon o sociálním bydlení by měl být schválen co nejdříve,“ dodal mluvčí.

Ten také nastínil, že by prezident mohl kvůli této své výtce apelovat na vládu při jednom z květnových jednání kabinetu, kterého se chce zúčastnit.

Majetkové přiznání prezident již podal se všemi náležitostmi, doplnil Ovčáček.

Prezident se mýlí, oponuje Sobotka

„Pana prezidenta musím opravit. Prokazování původu majetku bude podle schváleného legislativního plánu vlády součástí letošní novely zákona o dani z příjmu. Na rozdíl od všech minulých vlád, které o majetkových přiznáních jen planě a dlouho mluvily, moje vláda je skutečně zavede,” zareagoval na kritiku premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ohledně zákona o sociálním bydlení předseda vlády přiznal, že materiál by měl být schválen až v roce 2015. „Na jeho přípravu potřebujeme více času, bude nutno ho důkladně diskutovat s obcemi. I tady odstraňujeme dlouholetý dluh, oblast sociálního bydlení je strašlivě zanedbaná, důsledky vidíme na sociálních ubytovnách,” sdělil Novinkám.

Velikonoční aukce na Hradě

Mluvčí zmínil také podrobnosti k akci, kterou chce Hrad uspořádat na podporu prezidentského fondu pro splácení státního dluhu. Bude se jednat o velikonoční charitativní aukci, na které se budou dražit předměty spojené s velikonoční tematikou.

Akce se uskuteční 11. dubna ve Španělském sále Pražského hradu. „Je to svým způsobem akce charitativní a váže se k Velikonocům,“ řekl Ovčáček s tím, že se jí zúčastní kromě prezidenta také první dáma Ivana Zemanová.

Pozváni budou významní podnikatelé a osobnosti veřejného života, od kterých se očekává, že by mohli přispět do prezidentského fondu. Jména ale Ovčáček prozradit nechtěl. Jedna vstupenka bude stát 1500 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám