Hlavní obsah

Jourová napadla kraje kvůli dotacím EU. Hašek se ostře ohradil

Právo, Jindřich Ginter, pit
Aktualizováno

Systém dotací EU umožňoval, aby část z nich putovala do kapes, kam neměly. Největší chybou byl silný vliv regionálních politiků a fakt, že auditoři pracovali jako zaměstnanci programů. Uvedla to ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) v nedělní Partii v reakci na kritiku europoslanců. Vyvolala tím ostrou reakci šéfa krajů Michala Haška.

Foto: Milan Malíček, Právo

Věra Jourová

Článek

„Prezentovali jsme jim bez jakýchkoliv příkras, k jakým chybám došlo v systému čerpání dotací. Souhlasím s tím, že část systému umožňovala, aby se peníze odčerpávaly do kapes, kam nepatřily,“ prohlásila Jourová.

Systém byl podle ní nastaven příliš složitě. „Byla chyba, že jsme více nekřičeli, a to i v době, kdy jsem na ministerstvu působila, že ty operační programy budou silně pod vlivem regionálních politiků. Ten vliv politiků byl opravdu silný,“ konstatovala.

Se zbytečnou složitostí systému eurodotací souhlasil i druhý z hostů debaty – místopředseda ODS Martin Kupka. Cesta k čerpání dotací byla zbytečně složitá, musely se vyplňovat spousty formulářů.

Čím jednodušeji se do budoucna nastaví pravidla, tím bude systém transparentnější. „Volání po zjednodušení je na místě,“ sdělil Kupka s tím, že pomůže i nižší počet operačních programů. V předešlém období jich bylo 18, někdy se udává ale i 24 až 26.

Hledat viníky je věc auditorů

Podle Jourové budou mít města a obce v novém obdobé čerpání eurodotací větší slovo. Mělo by vzniknout sedm aglomerací s přiděleným balíkem peněz. Finance pak budou rozdělovat starostové společně s dalšími partnery.

K hledání viníků za neúčelně odčerpané dotace Jourová uvedla, že tím nyní nehodlá zaměstnávat své úředníky ministerstva, že je to věcí auditorů a následných šetření případ od případu.

„Pokud jsou tam konkrétní kriminální činy, nechť se vyšetří, ale jinak se už tím nemá smysl dále zabývat. O systémových dírách víme,“ řekla Jourová. Za fatální pochybení považuje fakt, že ministerstvo financí nemělo pod sebou auditory kontrolující účelnost čerpání dotací.

„Auditoři byli zaměstnanci těch programů, což je úplně postavené na hlavu. Když auditor zjistil nepravosti, ty hlásil svému šéfovi, který ale byl za ně odpovědný,“ dodala Jourová. Podle ní nehrozí dnes střet zájmů, když bude dotace kontrolovat ministerstvo financí, jehož šéfem je Andrej Babiš – majitel Agrofertu, jenž je rovněž příjemcem dotací.

Podle ní je v případě eurodotací do budoucna co napravovat. Jak připomněla, důvěra občanů se ztrácí rychle, ale získává se pomalu. V loňském roce Česko nedočerpalo až deset miliard korun. Letos může přijít o dalších 24 miliard.

Vinu nesvádějte na nás, říká zklamaný Hašek

„Zásadně se ohrazuji proti nedělní interpretaci problémů ČR s čerpáním evropských fondů sváděním problémů na Regionální operační programy. Zásadním problémem nečerpání desítek miliard korun byly vládou řízené centrální operační programy, zejména doprava a životní prostředí,” uvedl v přímé reakci krátce po skončení televizního pořadu předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD).

„Je pro mě zklamáním, že o krajích jako o zdroji problémů hovoří ministryně Věra Jourová, která pracovala jako náměstkyně Ministerstva pro místní rozvoj mj. v době přípravy čerpání fondů Evropské unie pro roky 2007–2013 a ví, že struktura orgánů byla nastavena českou vládou po dohodě s Evropskou komisí, zastoupení krajů v tzv. výborech regionálních rad neschvalovali hejtmani, ale stanovila Česká republika formou zákona. Většina Regionálních operačních programů patřila po celou dobu k nejlépe čerpajícím strukturám ve fondech Evropské unie,” pokračoval v ostře míněné výtce Hašek.

„Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová začíná přebírat lživou rétoriku Miroslava Kalouska a Petra Nečase. Očekávám od ministryně omluvu krajům a hejtmanům, kteří neměli žádné vážnější problémy s čerpáním fondů Evropské unie a uvedení celé věci na pravou míru,” zdůraznil Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám