Hlavní obsah

Zemanovce povede senátor Veleba. Přeje si restart strany

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Novým předsedou Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) se stal současný senátor Jan Veleba. Od 162 delegátů získal 111 hlasů. Jeho protikandidát Miroslav Matějka získal 22 hlasů, Martin Schubert ještě o jeden méně. Veleba si přeje, aby byl nastartován restart strany.

Foto: Archiv, Právo

Jan Veleba

Článek

„Moje role je jednoduchá a těžká zároveň. Jednoduchá je v tom, že bych vám chtěl velmi poděkovat, že když je volba ze tří kandidátů, tak mandát neskromně považuji za velmi dobrý, čili srdečné díky. Těžké je to v tom, že jsem pochopil už na zahájení tohoto sjezdu, že ta situace není moc dobrá,“ prohlásil po zvolení na sněmu strany SPOZ v pražském Top hotelu novopečený šéf strany Veleba.

Narážel tak na obecné téma, které se skloňovalo po celou dopolední část jednání - restart strany po loňském volebním propadáku. „Soustřeďme se na jediný cíl - stranu restartovat a spory nechat doma,“ uvedl Veleba v kandidátském projevu.

Od Zemana se neodstřihnout

Strana se podle něj nachází v nelehké situaci. „Stojíme na osudové křižovatce a je na nás, zda zvolíme správný či špatný směr,“ řekl. „Naší svatou povinností je stranu zachránit.“

Na závěrečné tiskové konferenci pak nastínil, že strana musí v první řadě dobře prodat svůj program a nesmí si nechat ukrást témata, jako se to podle něj stalo v případě zákona o prokázání původu majetku.

Sám Veleba podpořil návrh na to, aby jméno prezidenta Miloše Zemana zmizelo z názvu strany. Později ale uvedl, že se Strana práv občanů tímto aktem „neodstřihla” od prezidenta, s kterým chce nadále spolupracovat. Nemá být ale založena na tom, že „jsme apoštolové Miloše Zemana”.

Navrátit do společnosti morálku

Podle něj je potřeba navrátit do společnosti, která je nemocná mocí peněz a trpí absencí solidarity a slušnosti, morálku. Chce se zaměřit také na problematiku nezaměstnanosti, preferuje sociální stát skandinávského typu.

Zároveň ale přiznal, že není spasitelem. „Ještě vás varuji před jednou věcí - Jan Veleba není spasitel,“ uvedl a apeloval na spolustraníky: „Jan Veleba s tím pohne jedině tehdy, když bude dobrý kolektiv, dobrá komunikace.“

Hned příští týden chce svolat politickou radu a následně začne objíždět kraje, kde chce mluvit s lidmi. „Musíme se dohodnout na tom, abychom stranu zvedli,“ uvedl.

Štengl si posypal hlavu popelem

Velebu jako nového šéfa doporučoval i dosavadní předseda Zdeněk Štengl. Ten se odmítl ucházet o post ve vedení strany. „Kandidovat na žádnou funkci dnes nebudu. Nejsem zklamán, vše je pro mě jen velkým ponaučením,“ oznámil.

Připustil, že i on nese část viny za neúspěch ve volbách, a zopakoval, že už loni dal svou funkci k dispozici. „Přiznám se ovšem kriticky, že jsem ani neměl tušení, co práce předsedy vůbec může obnášet,“ prohlásil.

Podle něj je potřeba zahájit restart strany a ponaučit se z chyb z minulého roku. „Čekají nás senátní a komunální volby a to bude další prověrka toho, co umíme,“ vyzval.

Veleba vystudoval brněnskou Vysokou školu zemědělskou a poté ještě Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity obor sociologie venkova a pedagogika. V roce 2005 se stal prezidentem Agrární komory a do značné míry jí vtiskl svou tvář. Za zemědělce například vehementně bojoval, pokud jim hrozila neúroda v důsledku nepříznivého počasí. Od roku 2012 je senátorem za Chrudim. V čele Agrární komory skončil letos.

Strana na svém sjezdu zvolila také čtveřici místopředsedů. Jsou jimi Martin Nejedlý, Miloslav Soušek, Marian Keremidský a Luboš Smrčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám