Hlavní obsah

Perzekuovanému ruskému historikovi nabídla místo Masarykova univerzita

Právo, tr
Brno

Masarykova univerzita (MU) v pátek nabídla místo ruskému profesorovi Andreji Zubovovi. Ten přišel o místo na prestižní moskevské akademii MGIMO kvůli tomu, že ve svém článku v liberálním listu Vedomosti srovnával shodné rysy mezi počínáním ruských vojsk na Krymu s připojením Rakouska k Hitlerově říši.

Foto: archív autorky

Masarykova univerzita v Brně.

Článek

Zubov také varoval, že Rusko si pokazí vztahy se Západem i s Ukrajinou.

„Zubovovi jsme poslali dopis po předchozí konzultaci, nabízíme mu pozici na fakultě sociálních studií. Je uznávaným historikem i politologem, jeho působení na naší univerzitě by jistě bylo přínosem pro studenty i pedagogy,“ řekla Právu mluvčí MU Tereza Fojtová.

Doplnila, že akademická obec velmi citlivě vnímá situaci profesora Zubova, jenž byl perzekvován jen kvůli kritice založené na demokratických principech.

„Máme historickou zkušenost, kdy i naši učitelé byli takto perzekvováni,“ zdůraznila mluvčí. Nyní záleží na reakci Zubova. MU je připravena poskytnout mu krátkodobější i dlouhodobý pracovní pobyt v Brně.

K vyhazovu Zubova vedení moskevské akademie uvedlo, že profesor vědomě a opakovaně porušoval akademická pravidla a jeho postoj k zahraniční politice Ruska vyvolává rozhořčení v univerzitních kruzích a poškozuje vzdělávací a výchovný proces. Zubov považuje vyhazov za nezákonný a hodlá se hájit soudní cestou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám