Hlavní obsah

Zeman k restitucím: Záleží na tom, kolik dají církve na hospice

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman se ve sporu mezi ČSSD a církvemi nepostavil na žádnou stranu. Podle něj by v celém sporu napomohlo, kdyby církve daly co nejvíce získaných prostředků na veřejně prospěšné účely.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman

Článek

„Co se týče zdanění, je to otázka parlamentu, jaký zákon přijme. Já se domnívám, že základní problém církevních restitucí spočívá v tom, aby církve co nejvíce získaných prostředků věnovaly na veřejně prospěšné účely, ať už jsou to hospice, či jiná sociální zařízení,“ uvedl na dotaz, co říká na plán ČSSD, jak snížit výši vyplácených náhrad církvím.

Prezident komentoval i návrh sociálních demokratů, aby se církve vzdaly tzv. inflační doložky. „Inflační doložka je závislá na míře inflace, pokud jde o nejbližších 30 let. A já sám se obávám, že po devalvačním opatření ČNB začne s určitým zpožděním tato inflace růst,“ uvedl Zeman.

Církve mohou podle zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi získat zpět majetek v hodnotě 75 miliard korun. Za majetek v hodnotě 59 miliard korun, který vydat nelze, by měly získat finanční náhradu. Ta by se měla vyplácet zvýšená o inflaci po dobu 30 let. Za tu dobu by mohla dosáhnout hodnoty až 96 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám