Hlavní obsah

Tvrdé tresty za bezohledné projetí přechodů. Hrozí až osm let

Právo, Petr Kozelka

Případy bezohledného chování řidičů, kteří vysokou rychlostí projedou přes přechod pro chodce, a navíc ještě objedou auto, které dává přednost přecházejícím chodcům, je potřeba přísně trestat. Konstatoval to Nejvyšší soud (NS) s tím, že takové jednání patří mezi vůbec nejnebezpečnější na silnici a lze za něj uložit až osm let vězení.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Ilustrační foto

Článek

NS se problematikou zabýval na základě dovolání Nejvyššího státního zastupitelství proti verdiktu plzeňských soudů, které potrestal piráta silnic, jenž na přechodu srazil dva lidi, přičemž jednoho zabil, jen podmínkou.

K případu došlo v polovině dubna 2012 v Plzni, kde řidič za volantem Alfy Romeo jel téměř 70kilometrovou rychlostí po čtyřproudové ulici, ignoroval, že před ním auto zastavuje na přechodu pro chodce, a toto auto myškou objel. Při tom ale srazil dva přecházející chodce.

Agresivní myška

„Obviněný chodcům v podstatě 'nedal šanci'. Podle skutkových zjištění soudu najel do volného jízdního pruhu na poslední chvíli myškou ve snaze vyhnout se vozidlu, jehož řidič dával chodcům přednost. Podle názoru nejvyššího státního zástupce projetí přechodu pro chodce, u něhož jiný řidič dává přednost chodcům, je jedním z nejagresivnějších způsobů jízdy a je obtížné představit si jiné porušení zákona o silničním provozu, které by podobnou měrou směřovalo k poškození zdraví a vzhledem k rychlosti jízdy vozidla ke smrtelnému následku,“ napsal do dovolání žalobce.

Nejvyšší státní zástupce kritizoval plzeňské soudy nejen za nepřiměřeně nízký trest, když za smrt člověka a těžké zranění dalšího zaviněné divokou jízdou uložil jen podmínku, ale také za to, že soudy tak rozhodly i přesto, že podle nich mohl přicházející chodce vidět.

„Jízda obviněného se tím jeví spíše jako jízda řidiče počítajícího s uskočením chodců,“ upozornil žalobce.

Až osm let vězení

S posouzením plzeňských soudů se NS neztotožnil, jejich verdikt zrušil a vyhověl dovolání žalobce. Případ vrátil zpět s tím, že obviněný má být potrestán za bezohlednou jízdu až osmi lety vězení.

„Projetí přechodu pro chodce, před nímž jiný řidič dává přednost chodcům, patří k nejagresívnějším, bohužel velmi častým způsobům jízdy řidiče motorového vozidla, který lze označit za hazardní způsob jízdy. Neobstojí proto zcela opačný a věci nepřiléhavý názor odvolacího plzeňského soudu,“ konstatoval senát NS v čele s Jindřichem Urbánkem.

„Pokud by obviněný respektoval zákony o dopravě, nemohlo dojít k takovým následkům. NS uzavírá, že rychlé a bezohledné projetí přechodem pro chodce řidičem motorového vozidla v obci za situace, kdy jiný řidič jedoucí v témže směru jízdy v jiném jízdním pruhu na pozemní komunikaci o dvou jízdních pruzích vyznačených na vozovce zastavil své vozidlo před přechodem pro chodce, aby dal přednost chodcům, kteří přecházejí pozemní komunikaci po přechodu pro chodce, je zpravidla hrubým porušením zákonů,“ zakončili soudci.

Anketa

Je podle vás trest osmi let za bezohlednou jízdu přes přechod přiměřený?
Ano
48,6 %
Ne, je moc přísný
43,9 %
Ne, měl by být ještě tvrdší
7,5 %
Celkem hlasovalo 11961 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám