Hlavní obsah

Bývalý šéf Tatry Adams požaduje pět miliónů za trestní stíhání

Novinky, bad
Aktualizováno

Někdejší generální ředitel kopřivnické automobilky Ronald Adams žádá po České republice odškodnění za nemajetkovou újmu, kterou mu mělo způsobit nezákonné trestní stíhání a zadržení kvůli podezření z korupce. Adamse obvinil tehdejší náměstek ministra obrany Martin Barták, hlavní obžalovaný v kauze nákupu tatrovek pro armádu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ronald Adams

Článek

Adams byl před rokem a půl zadržen brněnskými policisty a následně obviněn z podplácení. Podle obžaloby měl v roce 2009 nabídnout Bartákovi 20 miliónů za to, že armáda rozšíří zakázku o dodávku vozidel od Tatry. Soud ale Adamse loni obžaloby zprostil.

„Soudce výslovně konstatoval, že celá žaloba stála na nevěrohodných výpovědích svědků, kteří jsou sami trestně stíháni, a vyslovil pochybnost o tom, zda vůbec takto nepodložená žaloba měla být podána,“ zdůvodňuje svou žádost Adams v tiskové zprávě agentury Bison & Rose, která ho zastupuje. Dodal, že soud ani státní zástupce nebyli schopni přesně určit, čeho se měl vlastně dopustit.

Brněnský státní zástupce Jan Petrásek toto tvrzení odmítl. „Soud naopak v rámci odůvodnění zprošťujícího rozsudku konstatoval, že podání obžaloby bylo zcela důvodné a s ohledem na důkazní situaci před jejím podáním jsem jako dozorující státní zástupce nemohl postupovat jinak, než pana Adamse obžalovat,“ uvedl k věci Petrásek.

Případné odškodné dám na veřejné účely

Negativní vliv na osobní i profesní pověst, způsobený trestním stíháním, musí podle Adamse stát kompenzovat.

„O peníze mi doopravdy nejde,“ vysvětluje Adams. „Ať již získám odškodnění v jakékoli výši, do posledního haléře je poukážu na veřejně prospěšné účely. Rozdělím je mezi neziskové organizace, které se profesionálně věnují zvyšování transparentnosti a boji proti korupci ve státní správě,“ upřesnil.

Adams letos stanul před soudem jako svědek v kauze nákupu tatrovek pro českou armádu, v níž je Barták obžalován spolu se zbrojařem Michalem Smržem z pokusu o podvod. Adams u soudu uvedl, že mu Smrž v roce 2008 nabídl, že za sto miliónů korun pomůže s touto armádní zakázkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám