Hlavní obsah

Babiš je ve vážném konfliktu zájmů, může to ztížit spolupráci s ČR, kritizovala německá europoslankyně

– Praha • Aktualizováno

Ministr financí, předseda hnutí ANO a majitel Agrofertu Andrej Babiš představuje v čele ministerstva financí vážný konflikt zájmů, který může ztížit spolupráci Evropské unie s Českou republikou. Uvedla to německá europoslankyně Ingeborg Grässleová. Ta přijela spolu s kolegy do Prahy prověřovat chyby v kontrole a auditech fondů EU.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Článek

"S velkou obavou sledujeme střet zájmů ve vládě," prohlásila Grässleová na tiskové konferenci.

Podle ní byl už v minulosti podobný spor u nejmenovaného exministra dopravy, jehož firmy podle poslankyně profitovaly z evropských projektů na rozvoj Vltavy. "Teď je na ministerstvu financí," uvedla zákonodárkyně. Pokud se to nevyřeší, bude podle jejího názoru „obtížná spolupráce s Českou republikou".

Europoslankyně následně vysvětlila, že Babišovy firmy dostaly z evropských fondů 2,6 miliónu eur, ministr financí je ale podle ní zároveň v Česku garantem vůči EU, že tyto prostředky byly přiděleny řádně. "Jak může být někdo s tak masivními osobními finančními zájmy zároveň tímto garantem?" položila si řečnickou otázku. Tento střet zájmů podle ní znedůvěryhodňuje kontrolní systémy v ČR a požaduje jeho objasnění.

Měl by své podniky prodat

Za nejlepší řešení považuje, kdyby Babiš své podnikatelské impérium prodal nebo předal nějakému pověřenci. "Každopádně musí jasně prokázat, že už s tím nemá nic společného," zdůraznila zástupkyně lidovecké frakce EPP v evropském výboru.

Sama se prý hodlá této záležitosti dál věnovat. "Nenechám to v klidu," poznamenala.

Šéf výboru Jens Geier ovšem upozornil, že jde o soukromý názor německé europoslankyně. České ministerstvo financí podle něj členům výboru vysvětlilo, že případ Babiš není v rozporu s platnými pravidly v Česku, a výbor sám není oprávněn dávat Česku nějaké rady, jak má v této záležitosti postupovat.

Babiš střet zájmů odmítá

Babiš v reakci na vyjádření europoslankyně sdělil, že neuvažuje o tom, že by se svých firem vzdával. "Já se zodpovídám svým voličům, ne paní Grässleové, která nemá správné informace. Dodržuju zákon o střetu zájmů," uvedl šéf hnutí ANO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám