Hlavní obsah

Sobotkovi se vzpírají církve i lidovci

Právo, ada, dan
Praha

Po krachu jednání ČSSD a ANO se zástupci církví o snížení finančních náhrad mají problém vyřešit těžší váhy. Sociální demokracie má ale jen podporu ANO, zatímco lidovci i církev se vzpírají. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přesto věří, že se mu podaří přesvědčit církve k souhlasu s vyplacením méně peněz, než jim zajišťuje zákon a smlouvy se státem, když se do toho vloží celá vláda.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve Sněmovně

Článek

Církve se jednání s vládou nebrání, ale o redukci peněz stále nechtějí dále ani slyšet. Bavit by se chtěly o spolupráci v oblasti sociálních služeb, vzdělávání či ochrany kulturního dědictví.

Sobotka nadále nemůže počítat s jakoukoli kooperací lidovců. Ti považují restituce za hotovou věc a se změnou restitučního zákona nebo se snížením výplaty peněz budou souhlasit, jen když k tomu svolí církve.

Sobotka na požadavcích ČSSD nic neslevil. Jde podle něj o několik agend, jako např. vypořádání areálu Pražského hradu tak, aby se vydávalo co nejméně.

„Nebo otázka snížení částky finančního narovnání popř. odstranění inflační doložky, možnost předkupního práva státu pro rozsáhlé majetky, které se nyní církvím vydávají, a také garance toho, že peníze, které budou církve dostávat ve velkém množství, budou skutečně použity na veřejně prospěšné práce,“ uvedl Sobotka.

Žádné ústupky ohledně výše náhrady

Církve ale ustoupit nechtějí, jak lze odhadnout ze slov generálního sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba. „Budeme jistě hledat gesta vstřícnosti, ale nikoli v oblasti náhrady,“ řekl.

Jednat jsou ochotny o spolupráci se státem. „Jde například o sociální služby, školství, ochranu kulturního dědictví. To jsou věci, které církev dělala, dělá a musí dělat ve spolupráci se státem,“ uvedl Holub.

Sobotka v koalici může počítat s podporou ANO. Ministr financí a šéf hnutí Andrej Babiš by se nebránil ani případnému zdanění finančních náhrad. O tom se začalo mluvit v sociální demokracii jako o řešení, pokud církve nebudou chtít spolupracovat.

„Určitě by bylo zdanění pro státní rozpočet dobré, protože potřebuje peníze. Určitě by to řešilo nějakých třináct čtrnáct miliard,“ řekl šéf státní kasy novinářům.

Klacek na předsedu

Ale lidovci nechtějí uhnout ze své pozice. „Je potřeba mít dohodu s těmi, kterých se to dotýká, protože to by bylo obcházení dohod a v tomto smyslu je potřeba být opatrní,“ řekl Novinkám předseda Pavel Bělobrádek.

Pokud by se ale podle něj pokusili zbylí dva koaliční partneři přes nesouhlas církví protlačit návrh na zdanění parlamentem, pak by to považoval za porušení koaliční smlouvy. „Můj výklad koaliční smlouvy v tomto smyslu je, že by šlo o její porušení. Muselo by proběhnout smírčí řízení a všechny mechanismy, které jsou,“ uvedl.

Sobotka je ale v mlýnském kole, protože doma se mu začínají bouřit nespokojení poslanci, kteří si myslí, že je vůči církvím příliš měkký.

„Jestliže ČSSD před volbami slíbila revizi církevních restitucí, tak po tomto velmi vstřícném kole jednání měla být uvnitř koalice razantnější. Členové vedení ČSSD by měli postupovat tak, aby na koaličních jednáních prosazovali svá stanoviska, a nikoliv aby z něj odcházeli se stanovisky pana Babiše a KDU-ČSL,“ zkritizoval pro Právo postup vedení Michal Hašek.

Opozice: Zdanění by bylo protiústavní

Církve mohou počítat s podporou pravicové opozice, která restituční zákon prosadila. Pro ODS a TOP 09 jsou jakékoli změny zákona nepřijatelné, případné zdanění pak označují za protiústavní.

„Pro nás jsou restituce uzavřené a rozhodnuté téma. Vůbec nechápu, proč se k tomu soc. dem. vracela. Ani jsem nic jiného neočekával, myslím si, že tak jak to bylo rozhodnuto, tak to má taky zůstat,“ řekl ve středu Novinkám šéf občanských demokratů Petr Fiala s tím, že odmítá případné zdanění náhrad.

Stejný postoj by zaujala také TOP 09. „Je to věc naprosto nepřijatelná, byl by to naprosto jednoznačně protiústavní krok,“ uvedla místopředsedkyně Helena Langšádlová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám