Hlavní obsah

ÚS dostal stížnost související se stíháním Nečase

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na podatelnu Ústavního soudu (ÚS) dorazila ve středu stížnost podepsaná pravicovými opozičními poslanci, která souvisí s obviněním bývalého premiéra Petra Nečase. Poslanci napadají část vyhlášky o jednacím řádu státního zastupitelství, která umožnila, aby se kauzou zabývali žalobci z Olomouce, a nikoli ti pražští, kterým by jinak místně příslušela.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh podepsalo všech 15 členů klubu ODS a dalších 12 poslanců z klubu TOP 09 a Starostové.

„Text podání nikterak nespojuje návrh přímo s osobou bývalého premiéra. Navrhovatelé zároveň požádali ÚS o přednostní projednání věci. Napadená ustanovení, obsažená toliko v podzákonném právním předpise, podle navrhovatelů otevírají prostor pro libovůli,“ prohlásila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Nečas je obviněn z podplácení tří bývalých poslanců. Svou vinu ale popírá.

Ve čtvrtek bude stížnosti přidělen soudce zpravodaj, který připraví podklady pro své kolegy. Stížností se bude zabývat plénum, tedy všichni soudci. Jejich rozhodnutí může padnout až za několik měsíců.

Kauza údajného podplacení někdejších poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V případu je obviněn Nečas, bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám