Hlavní obsah

Račte se, mládenče, chovat slušně, vytkl Kalousek Jurečkovi

Ostrého pokárání se v úterý dostalo ve Sněmovně ministru zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) od místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Jurečka při projednávání návrhu rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu podotkl, že už se jím poslanci zabývají téměř hodinu a že každá hodina jednání Sněmovny stojí 600 tisíc korun. Kalousek to ale označil za aroganci.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Račte se, mládenče, chovat slušně,” řekl Kalousek Jurečkovi v narážce na ministrův věk.

Po rozpravě k návrhu rozpočtu vystoupil ministr se závěrečným slovem. "Na úvod řeknu, že tento bod už budeme projednávat skoro hodinu. Jednání této Sněmovny ctěné nás stojí, daňové poplatníky zhruba 600 tisíc korun, takže ta efektivita je opravdu obdivuhodná," řekl Jurečka.

Tato věta ale „nadzvedla“ Kalouska, který prohlásil, že za 20 let, co je ve vysoké politice, se nesetkal s takovou mírou arogance, jaká spočívala v Jurečkově vyjádření ohledně délky jednání a jeho efektivitě.

"Pane ministře, volám vás k odpovědnosti, vy se zpovídáte Poslanecké sněmovně jako suverénu. Kdyby jsme tady o tom jednali čtyři hodiny, tak prostě tady budete čtyři hodiny šoupat nohama a mluvit uctivě," řekl Kalousek. Podle jeho slov se Jurečka dopustil něčeho, co si nedovolil ani "Miloš Zeman blahé paměti".

Jurečka se hájil tím, že z jeho strany nešlo o aroganci. "To bylo pouze konstatování z mé strany, takže neberte to prosím, že bych pohrdal touto Sněmovnou, naopak si jí vážím," reagoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám