Hlavní obsah

ODS má dostatek podpisů pro ústavní stížnost proti obvinění Nečase

Právo, Novinky, jas, val, tin
Aktualizováno

ODS podá ústavní stížnost proti obvinění bývalého předsedy Petra Nečase. Novinkám to v úterý potvrdila mluvčí strany Jana Havelková. Ústavní soud by měl obdržet stížnost odpoledne. Strana sehnala 27 podpisů, vedle poslanců ODS získala i podpisy některých zákonodárců TOP 09.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas.

Článek

„Oslovili jsme jen poslance TOP 09, dodali nám dvanáct podpisů,“ řekl Právu poslanec ODS Marek Benda. Podle poslance by se měl Ústavní soud na základě stížnosti spíše obecně vyjádřit k tomu, jak je možné, že Nečase obvinilo státní zastupitelství v Olomouci.

„Snažíme se dosáhnout toho, aby se Ústavní soud vyjádřil k otázce zákonného soudce v přípravném řízení. Dnes máte ústavní právo na zákonného soudce ve svém obvodu, případně v obvodu spáchání trestného činu. Ne na druhém konci republiky, a k tomu reálně dochází. Je to systémový problém,“ řekl Benda. „Další částí ústavní stížnosti je otázka, zdali může působnost státních zastupitelství v tomto rozsahu určovat pouze vyhláška ministerstva spravedlnosti,“ dodal.

Za ODS podá ústavní stížnost poslanec a exministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Nečase prý strana o ústavní stížnosti informovala, nicméně se prý nejedná o jeho iniciativu, ale čistě o akci poslanců ODS.

Nečas vidí stíhání jako účelové

Nečas byl obviněn z podplácení v takzvané kauze trafik pro bývalé poslance ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy. Ti měli získat posty ve státních firmách výměnou za rezignaci na poslanecké mandáty.

Bývalý premiér od počátku tvrdí, že obvinění je účelové a politicky motivované. Hovoří o něm jako o absurdním divadle.

Strana s obviněním nesouhlasí. „Je stále jasnější, že tento případ se týká něčeho úplně jiného, tady už jde o demokratický politický systém a jeho pravidla,“ uvedl v únoru předseda stany Petr Fiala.

„Dosazování do různých funkcí je součástí demokratické politiky, ať se nám to líbí, nebo ne. Dokonce to patří k úkolům politických stran,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám