Hlavní obsah

Nákup sídla pro centrální Úřad práce za 299 miliónů byl v pořádku

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákup sídla pro centrálu Úřadu práce (ÚP), který loni za 299 miliónů korun schválila vláda premiéra Jiřího Rusnoka, byl v pořádku. Někdejší sídlo nakladatelství Economia koupila společnost Alkatria, která jej následně prodala státu, za 140 miliónů korun. Kontrola ministerstva pro místní rozvoj, jež se uskutečnila na základě stížnosti občanského sdružení Holešovice sobě, neprokázala, že by se stát nechoval hospodárně.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova určená pro nové sídlo Úřadu práce

Článek

Nákup budovy byl ze 79 procent financován z evropských dotací v rámci   Integrovaného operačního programu (IOP). Stát tak zaplatil 60 miliónů a zbývajících necelých 240 miliónů šlo z fondu EU.

„Složky IOP postupovaly v souladu s platnými pravidly. Co se týče průzkumu trhu, postupovaly nad rámec svých povinností. Úsilí postupovat v souladu se zásadami hospodárnosti, účelnosti, efektivnosti je naprosto zřejmé,” shrnula kontrola ministerstva.

Nejasná struktura prodejce není problém

ÚP, ministerstvo práce a sociálních věcí i samotní vlastníci prodejní cenu srovnali s pěticí nezávislých znaleckých posudků. „Podle všech přesahuje hodnota budovy částku, kterou nakonec Úřad práce zaplatil,” uvedla jeho tisková mluvčí Kateřina Beránková.

Ministerská kontrola zároveň přiznala, že majetková struktura společnosti Alkatria má nejasnou majetkovou strukturu. Zákonné možnosti však podle kontrolorů nedovolují tyto skutečnosti zkoumat nad rámec zákona.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám