Hlavní obsah

Nemocnice dostanou dvě miliardy za výpadek v příjmu z poplatků, schválila vláda

Novinky, Václav Lang, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda Bohuslava Sobotky na svém pondělním jednání schválila navýšení plateb za státní pojištěnce, kterými se bude kompenzovat výpadek za letos zrušené poplatky ve zdravotnictví. Novinkám to potvrdil premiér. Jako kompenzaci tak dostanou nemocnice dvě miliardy korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vláda schválila navýšení plateb za státní pojištěnce s dopadem 2,1 miliardy v letošním roce a 4,2 miliardy v roce 2015. Prostředky budou použity jako kompenzace rušených poplatků ve zdravotnictví,“ řekl Sobotka Novinkám. Poplatek tak vzroste ze současných 787 korun na 845 korun.

„Ministr Němeček do 14 dnů předloží návrhy na posílení transparentnosti a efektivity systému zdravotního pojištění,“ dodal.

Kabinet tak nevyslyšel volání ministra financí Andreje Babiše, který navrhoval, aby se výpadek kompenzoval finančními rezervami.

Naopak uspokojil Asociaci krajů ČR, která minulý týden ústy svého předsedy Michala Haška vládu vyzvala, aby urychleně schválila návrh ministra zdravotnictví.

„Vítám za Asociaci krajů ČR dnešní rozhodnutí Vlády ČR ve věci stabilizace financování zdravotnictví. Byla tak naplněna jak koaliční smlouva, tak i dohoda uzavřená mezi vládou a hejtmany před několika týdny. Dnešní rozhodnutí významně pomůže stabilizaci krajských nemocnic,” napsal Právu Hašek.

Babiš kritizoval zdravotnictví

Ministr financí Andrej Babiš upozornil, že se nikdy nedebatovalo o tom, zda uvolní peníze na navýšení plateb za státní pojištěnce, nýbrž o tom, kde se na to vezmou peníze. Připomněl, že poukazoval na to, že na účtu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) leží dvě miliardy korun, Němeček mu prý ale vysvětlil, že si jeho resort peníze šetří pro případné potíže, které prý očekává.

Ministr financí zopakoval své obavy ze stavu ministerstva zdravotnictví. „Resort zdravotnictví je resort, který je velice netransparentní, dlouhodobě spojený s různými skandály,“ uvedl. Trvá proto na tom, aby ministr Němeček rozkryl toky peněz. Provozní náklady prý v tomto roce výrazně vzrostly. „Měli bychom vést debatu o tom, jestli počet pojišťoven není velký nebo jestli není potřeba v tomhle směru něco změnit,“ naznačil.

Dvě miliardy dostanou nemocnice ve dvou dávkách – první úhrada proběhne v červenci, druhá v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám