Hlavní obsah

V protektorátu se toho zase tolik nedělo, řekla Válková a naštvala opozici

Právo, Novinky, jas, val, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (nestr. za ANO) přiznala, že si o poválečném odsunu Němců myslí to nejhorší. Považuje jej za reakci na situaci v období protektorátu. Zároveň dodala, že „se toho v protektorátu zas tolik nedělo”. Ministryně to řekla v rozhovoru pro server Echo24. Tato slova pobouřila představitele ODS a TOP 09, kteří je označili za neakceptovatelná a historicky nesmyslná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Článek

„Uvedení odsunu Němců do takové souvislosti je neakceptovatelné a historicky nesmyslné. Popírá nebo přinejmenším přehlíží utrpení tisíců Židů, kteří byli z českého území za války odsunuti a následně vyvražděni, popírá vyhlazení celých českých obcí, popírá utrpení tisíců zabitých odvážných obyvatel, kteří se postavili nacistické zvůli,“ pozastavil se nad výrokem místopředseda ODS Martin Kupka.

Ačkoli „přiznání viny za násilný odsun Němců“ považuje za důležité, odmítá podobné zlehčování a tvrdí, že by se ministryně měla za výrok omluvit.

„Nemůžu uvěřit tomu, že toto vypustil z úst člen vlády. Je to urážka všech bojovníků proti fašismu, tři sta tisíc obětí nacismu. Je to zralé na demisi,“ řekl Právu první místopředseda ODS Jan Zahradil.

Válková se omluvila

Válková se za svůj výrok o životě Čechů v protektorátu v pondělí odpoledne omluvila. Právu řekla, že nechtěla zpochybnit utrpení obyvatel v protektorátu, její slova byla ale prý vytržena z kontextu.

„Takto vytrženo z kontextu mé vyjádření vypadá jako zlehčování situace, která byla v době protektorátu na území dnešní ČR. Nicméně jsem tím vůbec nic takového neměla na mysli. Naopak, nikdy jsem utrpení našich lidí za protektorátu nezpochybňovala, pouze jsem uvedený a očividně nešťastně formulovaný výrok uvedla ve srovnání se situací v jiných zemích, zejména v SSSR a Polsku. V případě, že to někdo pochopil jinak, pak se mu samozřejmě omlouvám,“ uvedla ministryně, na jejíž hlavu se snesla vlna kritiky.

Válková v rozhovoru pro server Echo24 na otázku, co si myslí o odsunu německého obyvatelstva, odpověděla: „To nejhorší. Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo.“

Na námitku, že to platí například proti Polsku, ale neplatí to vůči předchozím obdobím českých dějin, a na dotaz, zda nepoužívá měřítka nacistů, dodala: „Ne. Chci říct, že je prostě hrozná škoda, že česko-německé soužití skončilo, a neříkám, že Němci na tom nenesou vinu.“

Kalousek: Je to urážka

Bez odezvy nezůstala slova ani u místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. „Jedná se o neuvěřitelnou a necitlivou urážku všech obětí nacistické okupace včetně obětí holokaustu a všech obětí našich vojáků v zahraničních armádách,“ dodal Kalousek s dovětkem namířeným na šéfa ANO a ministra financí Andreje Babiše: „Bývalí členové KSČ a agenti StB mohou mít na nesvobodná období našich dějin různé názory, ale protestuji proti veřejně vyslovovaným urážkám tohoto typu.“

Válková považuje za chybné, že česko-německé soužití tímto odsunem skončilo, byť uznává, že vina je i na Němcích.

Babiš: Není členkou ANO

Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš Válkovou podržel, zdůraznil ale, že do hnutí nepatří. „Je to soukromé vyjádření paní ministryně. Paní Válková není členkou ANO,“ řekl Právu.

Babiš dodal, že rozhovor byl otisknut na portálu, který „je projektem bývalých redaktorů Lidových novin, dlouhodobě pracujících pro ODS, který se snaží naše hnutí poškodit“.

Sobotka: Nešťastný výrok

„Pokud to paní Válková skutečně řekla, je to krajně nešťastný a fakticky zcela mylný výrok. Na místě paní ministryně bych určitě zvážil omluvu českým obětem nacistické okupace, kterých bylo včetně obětí holokaustu více než 300 tisíc,” komentoval záležitost premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám