Hlavní obsah

Politikům se nechce kvůli řádění na stadiónech zpřísnit zákony

Právo, kft, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Běsnění fotbalových chuligánů, které začalo dlouho před začátkem sobotního ligového fotbalového zápasu mezi Baníkem Ostrava a pražskou Spartou a pak výrazně narušilo jeho průběh, vyvolalo ostrou reakci ve fotbalových, ale i politických kruzích.

Foto: Pavel Karban, Právo

Fanoušci vyvolávali konflikty.

Článek

Změnu legislativy, která by umožnila účinně zasáhnout proti chuligánům na fotbalových stadiónech a umožnila i účinnou prevenci, vidí jako nezbytnost předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

Letité snahy o změnu legislativy prostřednictvím Parlamentu ČR byly podle něho dosud neúspěšné, byť se o ně fotbal snaží už více než deset let.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Sparťanští fanoušci.

Poslanec a právník Jan Chvojka (ČSSD) souhlasí s tím, že nelze tolerovat běsnění fanoušků, kteří ničí majetek, ale o potřebě měnit zákony má své pochybnosti.

„Vše je o vymahatelnosti práva, o tom, jak policie a soudy využívají všech možností, které jim dává současná úprava,“ uvedl pro Právo poslanec.

Příjezd fotbalových fanoušků Sparty do Ostravy byl bouřlivýVideo: Novinky

„Mohl bych populisticky tvrdit, že to bylo hrozné a pojďme všechny pozavírat, ale to nechci, protože víme, že změnami zákonů vše nevyřešíme,“ dodal Chvojka.

„FAČR musí zaujmout jednoznačný postoj, protože už není na co čekat. Podobné situace, které se udály během utkání Baník–Sparta, ukazují na nutnost upravení legislativního prostředí i podmínek vstupu jednotlivých osob na stadión. Okamžitě začneme iniciovat jednání na úrovni ministerstva školství mládeže a tělovýchovy, ministerstva vnitra a profesionálních klubů,“ uvedl Pelta v prohlášení, které má Právo k dispozici.

Foto: Pavel Karban, Právo

Fanoušci na fotbale

Podle člena sněmovního ústavně-právního výboru Marka Bendy (ODS) je věcí klubů, jak si pořádek na stadiónech zajistí. Připomněl, že mají možnost mít přímo na stadiónu policii, fanoušci se nesmějí maskovat, soud může zakázat vstup některých fanoušků na stadión.

Podle Ligové fotbalové asociace (LFA) je možnou zbraní proti agresivním jedincům právo klubů na stadión vpouštět jen ty fanoušky, kteří mají registrační průkaz. Tento model funguje například v Německu či v Polsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám